Kızılordu – Aleksandrov Akademik Şarkı ve Dans Topluluğu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

1928 Yılında kurulan ve dünyanın en büyük ordu korosu ünvanını elinde bulunduran “Aleksandrov Red Army Chorus’’ (Rus Kızılordu Korosu) bu sene 83. kuruluş yıldönümünü kutlamaktadır. 20 kişiyle kurulan koro, Moskova Konservatuarı’nda akademisyen olarak görev yapan Aleksandr Aleksandrov tarafından ordu korosuna dönüştürülmüştür.

Aleksandr Aleksandrov’un 1946 yılında ölümüyle yerine geçen oğlu Boris Alesandrov  tarafından bugünkü haline dönüştürülen koro önceleri Sovyet devriminin sembolü olarak tanındı. Ancak, değişen zaman ve koşullarla birlikte koro siyasi yapısından çok “Folklorik” bir yapıya dönüşmüştür.

Dünyanın her ülkesinde, çok sayıda konser veren “Aleksandrov Red Army Chorus’’, 1987 yılından sonra tamamen folklorik özellikleri ile izleyicilerin karşısına çıktı. Repertuarında 2000’e yakın eser bulunan koronun bir diğer özelliği ise, gittikleri ülkelerde o ülkeye ait seçtikleri eserleri de seslendirmeleridir. Kızılordu Korosu 2009 ve 2010 yıllarında TİM’de sergiledikleri muhteşem konserlerde “Onuncu Yıl Marşı’’nı ve bir çok Türkçe eserleri de seslendirdi. Rusya açısından folklorik bir sembole dönüşen koro, güçlü yorumları, sempatik tavırlarıyla, dünyanın hemen her ülkesinde milyonlarca izleyiciye konserler vermeye devam ediyor.

Aleksandrov Topluluğu’nun kısa tarihçesi:

Kızılordu – Aleksandrov Akademik Şarkı ve Dans Topluluğu, kısa adıyla Aleksandrov Topluluğu Rusya’nın en büyük askeri gösteri grubudur. 12 Ekim 1928’de kurulan grubun ilk gösterisi 12 sanatçı ile Kızılordu Merkezi’nde gerçekleşir. 1930’ların ortalarına gelindiğinde topluluğun sanatçı sayısı 300’e çıkmış ve ünü ülke sınırlarını aşmıştır.

Kuruluşunun 50.yılını kutladığı 1978’te topluluğa “Akademik” unvanı verilmiş ve grup mesleki anlamdaki en büyük ödülünü almıştır.Topluluğun kurucusu ve ilk müzik yönetmeni, Moskova Konservatuarı öğretmenlerinden, Devlet Onur Sanatçısı unvanına sahip bir besteci olarak 18 yıl boyunca grubu yöneten Tümgeneral Alexander Alexandrov’dur.

Günümüzde 190 üyesi, bulunan Aleksandrov Topluluğu’nda 142 müzisyen ve dansçı yer almaktadır. Bunlar arasında 11 solo sanatçısı, 60 kişilik erkekler korosu, 40 kişilik orkestra ve 31 kişilik dans topluluğu bulunmakta olup grup üyelerinin her biri özel müzik veya koreografi eğitimine sahiptir. Kurulduğu günden bu yana topluluğun 135 üyesine çeşitli onur payeleri verilmiş olup bu sanatçılardan 45’i halen grupta görev almaktadır.

Dünyanın en iyi erkek korolarından biri kabul edilen koro, akademik acapellanın (enstrümansız şarkı) armoni ve ses duruluğunu renkli bir duygusallık ve folklorik gösterinin doğallığı ile birleştirmektedir. Sahnede göz kamaştıran canlı gösteriler sunan dans grubu ise topluluğun ününe yakışır şekilde yüksek bir koreografik başarı sergilemektedir. Koro, solo sanatçılar ve dans grubunun başarısı büyük oranda çok özel bir yapıya sahip olan orkestranın uyumlu ses bütünlüğüne bağlıdır. Orkestra, geleneksel Rus folklorik yaylı enstrümanlarını (domra, balalayka ve düğmeli akordeon), ahşap ve bakırdan sesli çalgılarla başarıyla birleştirmektedir. Topluluğun başarıları gerek Rusya’da gerekse tüm dünyada takdir görmüştür. Örneğin 1937’deki Uluslararası Dünya Fuarı’nda Büyük Ödül’e layık görülmüştür. Topluluğun repertuarında 2000’in üzerinde eser bulunmakta olup bu zengin repertuar Rus bestecilerin eserleri, Rus folk şarkı ve dansları, askeri danslar, dini müzikler, Rus ve yabancı bestecilere ait klasik müzik eserleri ile dünya popüler müziğinden parçaları içermektedir. Kurulduğu günden bu yana 60’ın üzerinde ülkede konser veren topluluk, gittikleri her yerde çok büyük beğeni kazanmıştır. Bunlar arasında en unutulmaz olanı, 2004’te Papa II. Jean Paul’ün daveti üzerinde Vatikan şehrinde verdikleri konserdir. 2005’te ise, faşizme karşı kazanılan zaferin kutlandığı Zafer Günü’nün 60.yıldönümünde, Rus Ordusu tarafından özgürlüklerine kavuşturulan ülkelerin başkentleri ve birçok diğer ülkede özel konserler verilmiştir. En renkli ve etkileyici gösteriler ise New York, Washington, DC, Londra ve Sofya’da gerçekleştirilenlerdir. Konserlerin içinde en olağanüstü olanı NATO Genel Merkezi’nde 2007’de gerçekleştirilen “Kutsal Savaş” (Sacred War) ve Mayıs 2008’de Rusya Cumhurbaşkanı’nın yemin töreni sırasında Rus Milli Marşı’nın söylenmesidir. 2008’de, Aleksandrov Topluluğu’nun kuruluşunun 80.yılını kutlamak üzere Rus ve Çek pop yıldızlarının da katılımıyla Moskova’da büyük bir konser verilmiştir. Ayrıca Moskova’daki bir parka da grubun kurucusunun ismi verilmiş, Rus Milli Marşı, Kutsal Savaş, vb. parçaların bestecisi olan Tümgeneral Aleksander Aleksandrov’un heykelinin temeli atılmıştır.

Dans topluluğunun kuruluşu:

Aleksandrov Topluluğu’nun dans grubu, topluluğun kurulduğu 1928’den bu yana vardır. İlk başta 2’si dansçı olmak üzere toplam 12 üyesi bulunan topluluk büyüdükçe, gruba dahil olan dansçıların sayısı da artmıştır. Dans, grubun kuruluş felsefesinde yer almaktadır. Bu durum, topluluğu sadece dans ekibi veya sadece koro olarak faaliyetlerini sürdüren diğer benzer sanat gruplarından ayıran en temel özellik olmuştur. Aleksander Aleksandrov bu iki sanat dalını birleştirerek yepyeni bir format oluşturmuştur.

Topluluk tarihindeki en önemli olay

Topluluğun tarihinde iz bırakan birçok önemli olay vardır. Ancak Aleksandrov Topluluğu’nun Rusya tarihine yaptığı en büyük katkı 2.Dünya Savaşı’nda olmuştur. Savaş sırasında topluluk içinden oluşturulan 4 konser grubu cephelerdeki farklı mekanlarda Sovyet askerlerine konserler vermiş ve onlara cesaret aşılamışlardır. O zamandan bu yana Aleksandrov Topluluğu birçok kez “sıcak” bölgelerde konser vermiştir. Grubun repertuarı da büyük ölçüde vatanseverlik şarkılarından oluşur. Topluluk, Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı bünyesinde yer almakla birlikte bünyesinde askeri personel dışında  sivillere de yer verir.. Koro üyelerine rütbelerinden dolayı grubun içinde kesinlikle ayrıcalık yapılmaz. İcra edilecek solo şarkıların sayısı sanatçıların yeteneğiyle doğru orantılıdır. Topluluk, ziyaret ettiği ülkeye mutlaka “müzikal bir hatıra” bırakır. Bu kez de farklı olmayacak ama sergilenecek Türkçe şarkılar bir süre daha sır olarak kalacak.

27 Mayıs 2011 21:00
28 Mayıs 2011 21:00
29 Mayıs 2011 15:00

Mekan: TİM – Türker İnanoğlu Maslak Show Center – İstanbul

İş Sanat

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.