Politik Oyunlar Festivali’nde Generallerin Beş Çayı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – garajistanbul çatısı altında 1 Mayıs’ta başlayan ve 27 Mayıs’a kadar sürecek olan Politik Oyunlar Festivali devam ediyor.

10 Mayıs Salı günü sergilenen Generallerin Beş Çayı isimli oyun İTÜ Tiyatto Kulübü TİMİS Oyuncuları’nın bu yılki prodüksiyonuydu. Boris Vian’ın İkinci Dünya Savaşı’nın hemen ardından 1951’de kaleme aldığı oyunun adını taşıyan prodüksiyonda Vian’ın Generallerin Beş Çayı ve İmparatorluk Kuranlar metinleri; Wolfgang Borchert’in Dört Asker, Radi, Jesus ‘Benden Paso Artık’ Diyor adlı öyküleri; Bertold Brecht’in La Ciotat’lı Asker adlı öyküsü, Peter Weiss’in Soruştuma adlı oyunu ve son olarak Bruno Schulz’un İlkbahar adlı öyküsü kullanılmış.

Oyunda seyirciye ima yoluyla sorulan soru, grubun kendi ifadesiyle şöyle:

“Generallerin Beş Çayı metnini ele alırken oyunun içinde bulunan ‘baştakilerin yüzünden’ algısının rahatsız edici olduğunu düşündük. Çünkü günümüzde bu algı, oyunu oynayan bizlere bir kaçış noktası yaratmaktaydı. Zaten başbakan ortaya çıkar, ekonomi bozuldu diye karar alır veya şirketlerin oyununa gelir, generalin biri buna uyar ve ülke savaşa sürüklenir. Fakat savaşan askerler, savaşmayan siviller hep suçsuzdur. Bir oyunun kurbanı olmuşlardır. Kimse sorumlu değildir bundan. Acaba böyle midir?”

TİMİS Oyuncuları’nın kolektif dramaturji çalışmalarıyla oluşan oyun, oldukça deneyseldi. Zaman zaman didaktikliğe düşülmesine rağmen, zamansız ve mekânsız dekor ve kostümlerle İkinci Dünya Savaşı bağlamından günümüze yapılan göndermeler seyirci ile oyuncular arasında güçlü bir etkileşim kurdu.

Politik tiyatro sevenler için Politik Oyunlar Festivali garajistanbul’da devam ediyor.

İrem Az / MİMESİS

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.