Dikili'de Başrol"Barış"ın

Pinterest LinkedIn Tumblr +

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Dikili’de de etkinlikler düzenlendi.

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven katıldığı resim sergilerinin açılış kokteylinde, ‘Barış için umutlarımızı asla karartmayacağız. Tüm engellerin kaldırıldığı, sömürüsüz bir dünyada; barış, özgürlük ve kardeşlik dileklerimle Dünya Barış Gününü kutluyorum’ dedi.

“Yeryüzü Sahnesi, İzmir” Sezonu Dikili’de Açıyor

Dikili Belediyesi, 1 Eylül Dünya Barış Günü onuruna, iki tiyatro Oyununu ücretsiz olarak halka sunacak.

“Yeryüzü Sahnesi, İzmir”in ‘Kurşun Askerin Utancı’ adlı çocuk Oyunu 3 Eylül Cumartesi, Ölü Kadınların Şarkısı adlı yetişkin Oyunu ise 4 Eylül Pazar günü, kent meydanında sahnelenecek. Oyunların başlama saati, 21.30 olarak açıklandı. Bu gösterimlerle topluluk, 2011-2012 tiyatro mevsimini Dikili’de açmış olacak.

Topluluğun Genel Sanat Yönetmeni Haluk Işık tarafından yazılan ve yönetilen ‘Kurşun Askerin Utancı’ adlı müzikli Oyun, savaş düşkünü Kraliçenin yalanlarına inanarak, palyaçoluktan vazgeçen Kurşun Askerin, Sevgi ve Barış yardımıyla, gerçeği görmesini ve savaşı reddetmesini anlatıyor. 1996’da Tobav-Çankaya Belediyesi Çocuk Oyunları Yazım Yarışmasında “Büyük Ödül” alan ve bugüne dek, başta Devlet Tiyatroları olmak üzere, pek çok topluluk tarafından sahnelenen Kurşun Askerin Utancı, “yazarı yaşarken klasikleşen çocuk Oyunu” olarak anılıyor. Onur Bilge, Yasemin Toprak, Tuğba Saçaklı ve Yıldız Akbıyık’ın rol aldığı Oyunun, çevre düzeni ve giysileri Aslıhan Işık, müzikleri Hüseyin Çebi tarafından hazırlandı.

ABD PEN Başkanı ve Uluslararası “V Day Kadın Hareketi”nin kurucusu Eve Ensler tarafından yazılıp, Nihal Geyran Koldaş tarafından dilimize çevrilen Ölü Kadınların Şarkısı, son dönemlerin en trajik olaylarından Bosna İç Savaşını, kadınların gözünden anlatıyor. Savaşı ölümlerden tecavüzlere her acısıyla yaşayıp, derin travmalara sürüklenen ve ayakta kalmaya çalışan kadınların öykülerinden oluşan Ölü Kadınların Şarkısı iki perdelik bir barış çığlığı. Herhangi bir yan tutmadan ve Bosna’dan yola çıkarak dünyadaki benzer tragedyalara da göndermelerde bulunan Oyunda, yalnızca kadın Oyuncular yer alıyor. Özel olarak hazırlanmış görsel malzeme yanında, Oyunda müzik olarak, “Dünya Halk Şarkıları” kullanılıyor. Lida Demiroviç Güventürk’ün danışmanlığında, Haluk Işık’ın yönettiği Oyun, şimdiden yılın Oyunu olmaya aday. Oyunun çevre düzeni ve giysileri Aslıhan Işık tarafından tasarlanıp hazırlandı. Ülkemiz özel tiyatrolarında ilk kez sahnelenen Ölü Kadınların Şarkısı’nda, Aydan Uğurtan, Fatma Kaya, Aslıhan Işık, Yasemin Toprak, Yıldız Akbıyık ve Tuğba Saçaklı rol alıyor.

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, konuyla ilgili olarak şunları söyledi; “Dikili, öteden beri barışın, emeğin, demokrasinin, insana ve doğaya dair her konuda duyarlığın kenti olarak anılır ve gösterilir. Bu yılın “1 Eylül Dünya Barış Günü”nde ağırlığı sanata ve başrolü barışa vererek gerçekleştireceğiz. Çok nitelikli tiyatro Oyunlarıyla, barışa olan inancımızı ve kararlılığımızı pekiştirecek, paylaşacağız. Özellikle çocuklarımıza barış bilincini aşılamakla yükümlüyüz. Bu nedenle, onları da unutmadık. 3 Eylülde çocuklarımızla birlikte Kurşun Askerin Utancı ‘nı, 4 Eylülde sevgili hemşerilerimiz ve konuklarımızla birlikte Ölü Kadınların Şarkısı’nı izleyeceğiz. Dünyanın barışa bu kadar muhtaç olduğu bir süreçte, Dikili meydanından yükselecek talep ve umutlar, eminim ki bütün yeryüzüne dağılacaktır” dedi.

Haberler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.