"Hayırseverleri, Sanata Katkıya Davet Ediyorum"

Pinterest LinkedIn Tumblr +

(Yeni Asır gazetesinde yayınlanan İsmail Bilen’le yapılmış söyleşiyi yayınlıyoruz.)”Sesime Kulak Verin” projesi ile büyük bir başarı yakaladıklarını belirten Bilen, “Bu sayede, sınava giren 43 kişiden 32’si başarılı oldu. Ancak proje, bizim özverimizle sınırlı kalıyor. Hayırsever kurum, kuruluş ya da kişilerden destek bekliyoruz” dedi.

İzmir’de sanatsal eğitim alanında artık bir marka olan Devlet Tiyatrosu, Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı(TOBAV) yeni sezona da bomba gibi projelerle başladı. Geçen sezon 50’nin üzerinde etkinlik gerçekleştiren vakıf, bu sezona da yeni kursları ve yeni projeleriyle adından söz ettireceğe benziyor. Tiyatrodan operaya, baleden seminerlere yaptığı çalışmalarla sanat dünyasına katkıda bulunan vakfın İzmir Şubesi Başkanı İsmail Bilen, yeni sezon projelerini anlattı.

– TOBAV, sanat alanında ne tür çalışmalar yapıyor?
* TOBAV, İzmir’de sanatsal eğitim alanında giderek marka olan demokratik bir sivil toplum örgütü. Ayrıca, okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim öğrencileri (gençlik) ve yetişkin gruplarla; tiyatro, opera/müzik, bale sanatları alanında çalışmalar yapıyor.

– Vakıf, yeni sezonda neler yapmayı planlıyor?
* Yeni sezonda geçen yıl sürdürdüğümüz koro, bale, tiyatro ve orff (çocuklara temel müzik eğitimi vermek için çocuğun alışık olduğu elemanları kullanarak, doğal yolla öğrenmeyi teşvik eden bir metot) eğitimi gibi toplu dersler ile şan, çalgı eğitimi, sanat okullarına hazırlık (ilk, orta, üniversiteye yönelik müzik ve tiyatro okullarına hazırlık) ve hobi olarak ilgilenenler için bire bir derslerimiz devam edecek.

– “Sesime Kulak Verin” projesi ne durumda?
2009 yılında başlayan, maddi durumu iyi olmayan öğrencilere yönelik “Sesime Kulak Verin” projesi devam edecek Bu proje kapsamında sınava giren 43 kişiden 32’si başarılı oldu. Bu yıl bu öğrencilerden 12 kişi müzik okullarının sınavlarına girerek asil öğrenci olma hakkını kazandı. Bunun yanı sıra diğer TOBAV öğrencilerinden de 15 kişi müzik okulu sınavlarında başarılı oldu. O yüzden bu projenin sürmesini çok istiyoruz. Ancak sadece bizim özverimizle sınırlı kalıyor. Sponsor desteğine ihtiyacımız var. Hayırsever kurum, kuruluş ya da kişilere buradan çağrımız olsun.

– Sahnelediğiniz çocuk müzikali yoğun bir ilgiyle karşılandı. Onu da biraz anlatır mısınız?
* Bu yıl ilk defa sahnelediğimiz ve altı temsil yapan “İncigül” adlı çocuk müzikalini, yaklaşık 3000 kişi izledi. Bunun yanında geçen sene bir yıldır eğitim gören öğrencilerimizin sahnelediği, iki yaramazın maceralarını anlatan müzikalimiz “Max ve Moritz”de, koro, dans ve tiyatral eğitime tabi tutulan çocuklar, yıl sonunda sahnelenen bu müzikalde başarılı bir performans sergiledi. Önümüzdeki sezon bu müzikalleri sürdüreceğiz.

– Koro eğitimine çok önem veriyorsunuz. Nedeni nedir?
* Bir fidanın iyi yetişmesi için toprağın işlenmesi ne kadar önemliyse bir müzisyen yetişmesi için de korolar o kadar önemlidir. Bu yüzden koro çalışmalarımızı minikler korosu, opera korosu ve müzikal koroları adı altında birbiri ile uyumlu olarak sınıflandırdık.

– Tiyatroda neler gerçekleştirdiniz?
* Çocuk, gençlik ve yetişkinler tiyatrosu olarak giderek profesyonelliğe ulaşan bir çizgi yakaladık. Tiyatro gruplarımız 4 oyun sergiledi.

– Diğer bir kolunuz da bale ve dans. O alanlarda nasıl çalışmalar var?
* Evet, bu sene bu konuda da bir değişim yaptık; 6-10 yaş klasik bale eğitimi yanında 10 yaş üzerindeki çocuk ve gençler için modern dans kursu açtık. Bunların dışında üniversitelilerimiz, iki yıldır Modern Gençlik Dans Atölyesi’ni sürdürüyor.

SEMİNERLER DÜZENLENİYOR

– Eğitimleriniz sadece çocuk ve gençlere yönelik mi?
* Hayır. Yetişkinler için Salon Dansları, Ritim Terapi Atölyesi, Yetişkinler Tiyatro Topluluğu gibi kurslarımız var. Ayrıca çeşitli alanlarda seminerler düzenliyoruz.

– Hangi konularda?
* Her düzeydeki eğitimci ve adayları ilgilendiren seminerler… Daha önceki yıllarda Sayın Prof. Dr. Güzin Gürel ile yaptığımız “Şan Masterclass (Ustalık Sınıfı)”, KBB Uzmanı ve Foniatrist Dr. İlter Denizoğlu ile “Şan Sesinin Tanımı Kullanılması ve Korunması” , “Güzel Şarkı Söylemenin Sırları” başlıklı konferans ve seminerler yapıldı. Yine müzik eğitimcisi Dr. Banu Özevin Tokinan’ın koordinatörlüğünde ulusal ve uluslararası düzeyde “Kekeça”, “Beden Perküsyonu” ve “Orff Schulwerk” gibi etkinlikler gerçekleştirdik. Bu ve bunun gibi faaliyetlerimizi bu yıl da sürdüreceğiz.

-Vakıf, bu sezon ne gibi etkinlikler düzenleyecek?
* Gerçekleştirmeyi amaçladığımız projelerden ilki liselerarası tiyatro festivali, ikincisi ilköğretim düzeyinde bale ve dans festivali yapmak. Üçüncü proje ise İzmir’in kurtuluşunun 90. yılı için tüm Ege Bölgesi’nden gelecek katılımcılarla oluşturulacak dev Kurtuluş Konseri’ni gelecek yıl yapmayı hedefliyoruz.

Dev eğitim kadrosu

– TOBAV İzmir Şubesi’nce gerçekleştirilen projelerin arkasında kimler var?
* Bu yıl hazırlanan özel eğitim programları doğrultusunda yapılacak eğitim ve öğretim; yönetim kurulumuzda görev alan eğitimci ve sanatçı İsmail Bilen, bale sanatçısı ve koreograf Neslihan Öztürk, orkestra sanatçısı Tuna Ufuk Sagay, ressam-realizatör Hale Gökalp, koro sanatçıları Şahin Erkılıç ve Haluk İbanoğlu ile tiyatro sanatçısı Yusuf Köksal gibi İZDOB ve İDT sanatçılarının koordinatörlüğünde ve eğitim bölüm başkanlığında daha önceki yıllarda da eğitmenliğimizi yapan sanatçı ve eğitimci kimlikleri olan, dallarında uzman ve deneyimli öğretim elemanlarınca yürütülüp gerçekleştirilecek.

Yeni Asır

Paylaş.

Yanıtla