“BİR YERE AİT OLMANIN KEŞFİ” Atölyesi, Alessandra Paoletti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

8-17 Haziran 2012 saat: 11.00 – 18.00

“Oyunu, tek bir adımda dramadan hayata, oyuncudan seyirciye geçilebilir bir gerilim noktasına taşıma. Tiyatro, sanatın kurallarının hayatın tasarlanmamışlığının bir araya geldiği yerdir.” (Tadeusz Kantor)

Herkesin hayal gücünü açığa çıkarmak, bir şehrin ve içinde yaşayanların yeniden keşfi için sorular  sormaya kışkırtmak; onların tüm itki, tik, takıntı, sırlarının: normalliğin çoğulluğu ile dolmuş bir yerin hayati veya umutsuz çelişkilerinin kayda geçmesi için..

Sahnede kalma ve “bir yerin sakini” olma üzerine 10 günlük bir çalışma.

Bir buluş, bir kısıtlama, zor bir seçim, rahatsız eden ve heyecan veren…

Otonomimiz ve korkunç yadsımamız üzerine bir analiz süreci…

Bu çalışma daha önceden oluşturulmuş yapılar ve dramatic egzersizlerle başlayacak. Bu yapılar ve egzersizlerden oyuncular kendi malzemelerini (yazılı, görsel ve işitsel olarak) üretecekler, sonrasında bir kompozisyon çalışması ile devam edilecek.

Oyuncu kendi yazarı olmaya, ilk başta kendini ilan etmeye, hayal gücünü ortaya koymaya ve kendini diğerini dinleme olasılığıyla karşılaştıracak, ilişki kuracak, tepki verecek, kendi isteklerini ve zorluklarını oyuna taşımaya davet edilecektir. Bir yaratıcı, yaşayan bir varlık, kendi benliği üzerinde yaptığı derin çalışmalardan ilham alan olacaktır.

Her çalışma gününde:

– Vücut çalışması

– Ses ve nefes çalışması

– Emprovizasyon ve komposizyon çalışması

Tüm başvuranların en geç 31 Mayıs 2012 tarihine kadar aşağıdaki belgeleri göndermeleri gerekmektedir:

a. neden katılmak istediklerini anlatan kısa ve açıklayıcı bir mektup

b. sanatsal özgeçmiş (bağlantılı olabilecek bilgileri de içerecek şekilde)

c. konuştuğu diller

d. fotoğraf

En fazla 15 katılımcı kabul edilecektir ve çalışmalar İngilizce ve Türkçe olarak yapılacaktır.

ALESSANDRA PAOLETTI:

İtalyan’ın en prestijli drama okullarından biri olarak kabul edilen Silvio D’Amico Sahne Sanatları Ulusal Akademisi’den mezun oldu. Beraber çalıştığı veya çalıştırıcısı olanlar arasında I.Promptova, N.Karpov, P.Clough, A.Woddhouse, A.Knapp, J.Klezyk, J.Sanchis Sinisterra, E.Dante, A.Santagata, L.Russo, F.Paravidino, P.Zuccari, C.Pezzoli, M.Civica, L. De Bei, D.Manfredini, B. de Franceschi, R.Giordano, FuradelsBaus, R.Garcìa, Théatre du Soleil, J.Stanzak isimleri sayılabilir.

L. De Bei ile birlikte yönettikleri “Le mattinedieciallequattro” nun rejisiyle Golden Graal 2010 Ödüllerinde En İyi Yönetmen ödülünü aldı.

Oyuncular için pek çok atölye çalışması yürüttü. Yakın zamanda İstanbul Şehir Tiyatroları ÇGSM ‘de (Çağdaş Gösteri Sanatları Merkezi) “İstanbul’un Ruhunda Evrilen Beden” İsimli çalışmayı yürüttü. Şehir Tiyatroları ile birlikte yürütülen “Yuvaya Dönmek” projesini yazdı ve yönetti.

Bu atölyede çabamız, zorlukları, sınırları, katılaştıran tortuları tanımlamak ve oyuncuyu kendisinden çıkaran üst yapıları etkisiz kılmak; Oyuncu karşıtlığı açığa çıkarmaya çağrılacak. Hep beraber  “sıfır noktası”ndan başlayacağız: “öz” tüm fazlalıklardan arındığı, almaya açık ve yardımcı, tüm yaratıcı eylemlerin bir başlangıcından.

“Boş sayfa” kişisel kimliğin yokluğu değildir, tam tersine Peter Brook’un da yazılarında belirttiği gibi, “kaliteli bir şeyi ortaya çıkarabilmek için önce boş alanı oluşturmak gerekir”. Önceden inşa edilmiş yapılar üzerinden doğaçlamalar yapılırken, dinlemeye açık bir oynayan bulunacaktır; kavramaya, tepki vermeye, deneyime açık: yönelimleri bir kenara bırakıp oyuna kendi arzu ve zorluklarını getirmek, beceri ile değer olarak görülen limit arasındaki diyalogu yeniden başlatmak.

Yanlış yolu da seçebilme şansını kendine tanımak, kimsenin önermemiş olduğu ve kesinliklerin çöktüğü yerlere gidebilmek. Var olanın keşfi, bekleyenle başa çıkabilmek, adeta söylenmeden gerçekleşen bir şey, bizi sadece “şimdi ve burada”nın içinde yaşamaya çağıran o boşluk.

Bir yaratıcı, yaşayan bir varlık olan, kendi benliği üzerinde yaptığı derin çalışmalardan, samimiyetinden ve farkındalıklarından ilham alan oyuncu…  Oynamak, keşfetmek ve ifade etmek için en temel yer olan beden.  İnsanoğlu tüm endişeleri ve tüm karşıtlıklarıyla sonsuz ifade olasılıkları sunar.

İletişim: Nilgün Kurt

212 243 50 51 / 532 255 55 80

nilgun@altidansonra.com

www.kumbaraci50.com

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.