Sanata "İçeriden Bakmaya" Davet

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Mimesis Haber / Açık ekran Yeni Medya Sanatları Galerisi’nde çevre duyarlılığına vurgu yapan sergiler düzenleyen Şekerbank’ın, Trabzon Solaklı DEREBAŞI HES projesinin gerçek sahibi olduğunu açıklamak için 20 Eylül Perşembe günü saat 16.30’da Kamusal Sanat Laboratuvarı Şekerbank Feneryolu Şubesi önünde bir performans gerçekleştirecek.
Sekiz üniversitenin (Mimar Sinan, Marmara, Boğaziçi, Yıldız Teknik, Galatasaray, Okan, Bilgi, İstanbul Üniversiteleri) sosyoloji bölümü öğrencilerinin kaleme aldığı “Akademi Solaklı’da HES yapıyor” başlıklı metnin de basına duyurulacağı performatif eyleme, Solaklı Karaçam Köknar Köylüleri, Karadeniz İsyandadır Platformu, ve Hes’’lere Karşı Gençlik Kampı Öğrencileri destek verecek. “AÇIK EKRAN’IN ÖNÜNDE AÇIKLIYORUZ” sloganıyla bir araya gelen grup, altında 200’ den fazla sanatçının imzası bulunan Şekerbank’ın ekoloji temalı sergilerini eleştiren açıklamayı da basına duyuracak. Performans sırasında Kamusal Sanat Laboratuvarı laborantları ve katılımcılar Şekerbank logolu HES borusunu banka galerisinin önüne taşıyacak ve izleyicileri sanata “içeriden bakmaya” davet edecek. Siyasiyabend müzik grubu üyeleri HES’lere karşı bestelediği şarkıyı sanatçılarla birlikte icra edecek.
Kamusal Sanat Laboratuvarı’nın açıklaması ise şu şekilde:
““AÇIK EKRANIN” ÖNÜNDE AÇIKLIYORUZ:
“Çevre duyarlılığına yönelik çalışmalarını”(!) Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi’nde düzenlediği sergilerle çağdaş sanat alanına taşıyan Şekerbank, Trabzon Solaklı DEREBAŞI HES projesinin en büyük hissedarı ve gerçek sahibidir!
Karaçam-Köknar köyleri mevkiindeki HES projesiyle, köylülerin ve tüm canlıların yaşam alanlarını ellerinden alan, doğayı ve ekolojik sistemi tahrip eden, yatağında akan dereyi yok edip suyu ticarileştiren, yaşam alanını tamamen katleden projelerin altında, ekoloji konulu sergileriyle “farkındalık yaratmak” istediğini iddia eden Şekerbank imzası vardır.
Biz zaten farkındayız: Doğa ve insan düşmanı şirketlerin reklam kampanyalarında sanatı taşeronlaştırdıklarının farkındayız. Sanatçıların suç ortaklığına sürüklendiğinin farkındayız. Bu şirketlerin insanı, doğayı ve sanatı sadece karlı yatırımları için “hedef odaklı” birer araç olarak gördüklerinin farkındayız.
Trabzon’da jandarma ve polisin uyguladığı acımasız şiddetin, İstanbul’da Şekerbank’ın “açıkekran”ında sergilenen sanatla perdelendiğinin de farkındayız. Ve bu utancın parçası olmayı reddediyoruz. Sanatçılar ve sanat alanının emekçileri olarak bu ve benzeri iki yüzlülükler için araçlaştırılmayı kabul etmiyoruz. Türkiye’de süren özgürlük ve yaşam mücadelelerinin farkındayız ve onların bir parçasıyız. Şekerbank’ın karlı yatırımlarının değil, çocuklarımızın geleceğinin yanındayız. Parçası olduğumuz doğaya karşı sorumluluğun yanındayız. Bütün bunlara sahip çıkan, mücadele eden Karaçam-Köknar köylülerinin yanındayız.
Şekerbank ve benzeri şirketlerin, doğayı metalaştıran ve yaşamı yok eden projelerini bizleri kullanarak, sanatı paravan yaparak meşrulaştırma çalışmalarına ortak olmayacağımızı kamuoyuna bildiririz.
20 Eylül 2012 saat: 16:30’da sizleri sanat ve sermayenin iş birliğine “içten bakış” için Şekerbank Feneryolu şubesi önünde yapacağımız performansa davet ediyoruz. ”
Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.