Ay Ecesi Tekel Sahnesi'nde!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Devlet Tiyatrosu 2012-2013 sezonunda tiyatro severleri, Burçak Çöllü’nün yazdığı ve bestelediği, Mustafa Avkıran – Övül Avkıran’ın yönettiği “Ay Ecesi” adlı oyunla buluşturuyor.

Oyunun Dekor-Kostüm Tasarımı Şirin Dağtekin Yenen’e, Işık Tasarımı Yüksel Aymaz’a,Yardımcı Yönetmenliği ise Mine Tüzel Tüfekçioğlu’na ait.
Oyunda; Kubilay Karslıoğlu, Tuba Karabey, Gözde Kaya, Gözde Cığacı, Deniz Bolışık, Dolunay Pircioğlu, Uygar Özçelik, Erdem Yılmaz, Cansu Saka, Erkan Yılmaz, Kutay Şahin, Çağıl Tekten, Gizem Ancı, Ayşe Gülerman, Onur Şirin, Adil Can Demirel, E. Emre Sungur, Melih Şengider, Selda Şahin ve Sercan Çelik rol alıyor.
Minyatürlerin dünyasından, hat sanatının inceliğinden beslenerek, bedene, sese ve söze kavuşan bir oyundur, Ay Ecesi…
Ferhad ile Şirin’in bilindik hikayesine farklı bir açıdan yaklaşan, bu hikayeyi yeni bir perspektifle ele alıp yeniden anlatan, kendine has bir sahne estetiği, özgün bir anlatım dili oluşturan Ay Ecesi, şarkıların, yanık türkülerin, yalnızca insan sesi ile yapılan çok sesli melodilerin iç içe geçtiği, kaynaştığı dinamik bir anlatı olma özelliği de taşıyor aynı zamanda.
İktidar ile aşk arasında sıkışmış, yazgısı doğal olanla, kültürel/geleneksel olanın çatışmasıyla biçimlenmiş bolluk içindeki Arzen şehrinin hükümdarı Mehmene Banu, canı kadar sevdiği kardeşi Şirin’i, şehir kumandanlığı görevine henüz tayin ettiği Hüsrev’le nişanlandırır ve nikah kıyıldıktan sonra oturmaları için sarayın bahçesine bir köşk yaptırır. Köşk inşaatını ziyaretlerinden birinde, Mehmene Banu, Arzen’in en ünlü nakkaşı Ferhad’a aşık olur, böylece yazgının sivri çarkları da dönmeye başlar, çünkü Ferhad’a aynı anda biri daha aşık olmuştur: Kardeşi Şirin… Mehmene Banu, iktidarla ve henüz ana rahmindeyken ona giydirilmiş olan ideal, eksiksiz hükümdarlık yaftasını ve kıyafetini çıkarıp avucunda tuttuğu iktidarla, yani kendisiyle hesaplaştıktan sonra Ferhad’ı almaya karar verir ki aynı vakitte Şirin’in de Ferhad’a aşık olduğunu öğrenir… Bundan sonra Mehmene Banu aşkını, tutkusunu yok sayabilecek midir?.. Ya Ferhad?.. Peki, ya Arzen?..
***
“Ve işte şimdi yeniden yazılmıştı Ferhad ile Şirin masalı, birileri bozmuştu…
Birileri anmıştı sadece Mehmene’nin adını, birileri içinse aşk Mehmene idi.
Ferhad aşıktı ama kime, Şirin aşıktı ama neye?
Biri yazmıştı, birileri bozacaktı. Bozup yeniden yapacaktı.
Aşkı yeniden anlatacaktı.
Onlar, anlatmaya sevdalı onlar, on kişiydiler; on kadın, on erkek…
Toplandılar, masalı bozmaya, yeniden kurmaya karar verdiler.
“Ay Ecesi” oldular.” Mustafa Avkıran
Oyun Tarihleri: 16-17-18-19-20-21-23-24-27-31 Ekim tarihlerinde Üsküdar Tekel Sahnesinde
Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.