Talimhane Tiyatrosundan Pippa'nın Yolculuğu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Talimhane Tiyatrosu İtalyan performans sanatçısı Pippa Bacca’nın 4 yıl önce çıktığı yolcuğu oyunlaştırdı. Sabah gazetesinden Nurdeniz Erken oyunu izledi ve izlenimlerini aşağıdaki haber ile paylaştı. Aktarıyoruz…]

İtalyan performans sanatçısı Pippa Bacca’nın 4 yıl önce 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde başlattığı “Gelin Yolculuğu”, 31 Mart 2008 günü Türkiye’de acımasızca son bulmuştu. Bacca arkadaşı Silvia Moro ile beraber Milano’dan Kudüs’e otostopla gitmeyi ve bu şekilde bir “barış ağı” kurmayı tasarlamış, Bulgaristan, Türkiye, Suriye, Lübnan, İsrail ve Filistin güzergâhından Tel-Aviv’de bitmesi hedeflenen yolculuğunda genç kadın, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde tecavüze uğrayıp boğularak öldürülmüştü. Talimhane Tiyatrosu, Pippa Bacca’nın gelinlikle sürdürdüğü barış yolculuğunu, ölümünün dördüncü yılında etkileyici bir senaryoyla tiyatro sahnesine taşıdı. 5 Avrupa ülkesinin ortaklaşa gerçekleştirdiği ve konusu Avrupa ve göç olan “Europe Now” projesi için Deniz Altun’un kaleme aldığı “Pippa” oyunu geçen sezon birkaç farklı sahnede oynamış ancak galası yapılmamıştı. Bacca’nın arkadaşı Silvia Moro ile beraber Milano’dan Kudüs’e otostopla gitmeyi ve bu şekilde bir “barış ağı” kurmayı tasarladığı yolculuğunun, Diyarbakır’dan yola çıkan Ali Rıza ile kesişmesinin anlatıldığı oyunun yönetmenliğini Lerzan Pamir üstlendi.

DOSTLARINDAN BİLGİ ALINDI

Yoksulluk ve siyasi sebeplerle İstanbul’a doğru yola çıkan Kürt Ali Rıza ile Pippa’yı birleştiren oyunu yazan Deniz Altun, hikâyenin oluşma evrelerinde ve oyunun sahneye hazırlanması sırasında Bacca’nın annesi ve onun Türkiye’deki dostlarından yardım ve bilgi aldı. “Bacca’nın annesi Elena Manzoni di Chiosca’ya Türkiye’deki dostları aracılığıyla ulaşmıştım ve hikâyenin oluşma sürecinde bana çok faydalı bilgiler aktardı” diyen Altun, geçen yıl iki farklı tiyatroda oynanmasına rağmen galası yarın Talimhane Tiyatrosu Sahnesi’nde gerçekleştirilecek oyuna Bacca’nın annesi de katılacağını söyledi. Altun, “Gelip oyunu izlemesi ve galada bizimle birlikte olması onur verici, gösteriyi de çok anlamlı kılıyor” dedi. Oyun, proje kapsamında ocak ayında Londra’da ardından da Hollanda’da sahnelenecek. Oyunda Pippa’yı İpek Türktan Kaynak canlandırırken Burcu Seçmeer, Bekir Çiçekdemir ve Kubilay Çamlıdağ da oyuncu kadrosunda yer alıyor.

Sabah

Paylaş.

Yanıtla