Sınavla Oyuncu Girdi, Sanat Yönetmeni Oldu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nejat Birecik’in izinli olarak ayrılması sonrası Büyükşehir Belediyesi Genel Sanat Yönetmenliği görevine vekaleten atanan Veysel Sami Berikan ile söyleştik. Sınavı kazanıp 1997 yılında İzmit’e gelip Şehir Tiyatrolarında oyuncu olarak başlayan ve geçtiğimiz nisan ayında Genel Sanat Yönetmenliğine getirilen Berikan, şimdiye kadar yapılanları ve 2013 yılı hedeflerini anlattı.

Yönetmen ve oyuncu olarak çalışan 4 Genel Sanat Yönetmeni Işıl Kasapoğlu, Yücel Erten, Ragıp Savaş ve Necat Birecik’in doğru işler yapması nedeniyle Şehir Tiyatrolarının bugünkü konumuna geldiğini belirten Berikan, teknik personel ve 50 sanatçıyla sorumluluklarının arttığını, 2012 yılı içinde 80 bin seyirciye ulaşıldığını, seyirci profilindeki genişliğe paralel olarak, bu rakamı 2013’te daha da artıracaklarını söyledi.

Bu yıl klasik ve az oynanan oyunlar ile, geleneksel tiyatromuzun motiflerini barındıran oyunları tercih edeceklerini, tatbikat sahnesi ile deneysel atölye çalışmaları yapılırken, kurum için yönetmen sayısının artmasına olanak sağlayacaklarını belirten Berikan, ulusal anlamda da yönetmen talip edilen bir kurum haline gelmeyi amaçladıklarını, bu yıl sahnelenen oyunlardan Kral Lear ‘ın dışardan kullanıldığını, altı sanatçılarının oyunlarda yönetmen olarak görev yaptığını açıkladı.

Kişisel değil, nitelikli ve herkesin beğeneceği oyunlarla seyircinin karşısına çıkmak istediklerini belirten Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Berikan, “Kocaeli dinamik ve zor beğenen, kültürel gelişimi yüksek, eleştirel bir yapıya sahip. Bu da bizi diri tutuyor.”dedi.

Berikan, haziran ayında kurumda ilk defa geçmiş sezonlara ait çeşitli mekanlarda bulunan tüm dekor-kostüm-aksesuarlar ile kuaför ve makyaj malzemelerinin depolanması ve kayıt altına alınmasına başlandığını ve ambar sistemine geçildiği bilgisini verdi, “Vinsan da yapılan, Depolama sistemine geçiş sayesinde yeni oyunlarda tasarruf sağlandı, yerel tiyatrolara olanaklar ölçüsünde yardım edildi. Ambar sistemine geçiş sayesinde de alınan tüm malzemelerin takip ve denetlenmelerini yapabiliyoruz.”dedi.

Çeşitli kurumların danışman ve malzeme taleplerini karşıladıklarını; geçtiğimiz yıl, 21 kuruma dekor-kostüm, 9 kurumada danışmanlık hizmeti katkısı sağladıklarını belirtin Berikan, yerel kurumların taleplerine yanıt verilmesi sayesinde; tiyatro sanatının yaygınlaştırılması, tiyatro ile ilgilenen yapıların kalite eşiklerinin yükseltilmesine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

STAJ İMKANI SAĞLANDI

Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni, yapılan işleri şöyle sıraladı, “SDKM Büyük Sahne, yapılan mekan düzenlemesi sonrası bir kulise daha kavuştu, atölyelere bir oda daha eklendi. Oyuncu adaylarının mesleki gelişimlerinin katkı sağlamak ve oyunlardaki yardımcı rol ihtiyaçlarını karşılamak için Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü’ne staj olanağı sağlandı. Yaz aylarında Gezici Tır Tiyatrosu “Yedi Köyün Yargıcı” adlı oyunun; tiyatro ile buluşmayan 15 farklı köyle gösterimini gerçekleştirdi. Oyuncuların reji kalitesini daha artırmak; sanatçıların reji konusunda daha fazla deneyim kazanmaları amacıyla, eylül ayından itibaren bazı oyunlarda sanat danışmanı uygulamasına geçildi. Oyunların sanatsal nitelikte fotoğraf çekimlerinin yapılması amacıyla KASK ile anlaşma yapıldı. Oyunların video çekimlerinin yapılarak montajlanması, repertuarda yer alan çocuk oyunlarının pedagojik olarak incelenmesi sağlandı, Radyo Tiyatrosu oluşturularak yayına geçildi. Başta sanatçılar olmak üzere çalışanların mesleki düzeylerinin artırılmasına yönelik İngilizce, psikolojik destek, nefes, dan gibi içi eğitim çalışmaları için ön hazırlıklara başlandı. Tiyatro okulunun ikinci yılının derslerine başlandı. 15-18 ve18 üstü yaş gruplarına yönelik kurslarda, kurum sanatçıları eğitim vermeye devam ediyor. Genç sahne oluşumu hayata geçirildi. Böylece tiyatro okulu mezunlarının amatörce tiyatroya devam etmelerini olanak sağlandı. Kurum oyunlarındaki figüran ihtiyaçları karşılanması hedeflendi. Kocaeli Üniversitesi Toplum Ruh Sağlığı Birimi, uygun oyunlarımız sonrasında seyircilerle söyleşiler düzenlemeye başladı.”

2013’DE DÜŞÜNÜLEN ÇALIŞMALAR:

Bakırköy, Eskişehir, İstanbul Şehir Tiyatroları ve Devlet Tiyatroları ile ortak çalışma yapmayı hedeflediklerini anlatan Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Berikan, Okullarda öğrencilere yönelik tiyatro bilgilendirme ve tiyatro çalıştıran öğretmenlere yönelik tiyatro yönetimi seminerleri verilmesi için adım atılmasını, Türkiye’de bir ilk olarak, Gölcük Kazıklı Kervansaray Sahnesi’ni ülke çapında bir Geleneksel Türk Tiyatrosu buluşma yeri haline getirmeyi düşündüklerini söyledi.

2013 tiyatro sezonu repertuarını Mart ayında netleştireceklerini, özellikle çocuk ve gençlere ağırlık verilmesini amaçladıklarını belirten Berikan, bu yıl içinde yapmayı düşündükleri projelerini şöyle anlattı: “Rasat Zamanı adlı oyunumuzun SDKM Büyük Salon’da Nisan ayında sergilemeyi düşünüyoruz. Bilindiği gibi Su Oyun, kurumumuzun açtığı “Deprem” konulu oyun yazma yarışmasının birincisi seçilen eserdi. (Yöneten: Aydın Sigalı), Melih Düzenli’nin yöneteceği “Saatin Yolculuğu” adlı kukla oyununu çocuk seyircilerimiz için nisan ayında sergileyeceğiz. Erdem Irmak’ın yöneteceği “Harikalar Yolculuğu” adlı gölge oyununun nisan ayında sergilenmeye başlamasını düşünüyoruz. Tatbikat sahnesinde de Kel Şarkıcı, Kurdela ya dra Artı Sonsuz, Dönemeç adlı dört yeni oyunun prömiyerini yapacağız. Körfez Açık Hava Tiyatrosu’nun yaz aylarında değerlendirilmesi, İl sınırları içindeki kültür merkezlerine yönelik bir teknik inceleme yapılarak, uygun olanlar için projeler hazırlanacak, Tır tiyatrosu nun yaz aylarında sayısı artırılacak.”

27 Mart’ta Dünya Tiyatrolar Günü için hazırlık yaptıklarını söyleyen Berikan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle de Seçil Mutlu’nun yazıp yönettiği tek kişilik oyunun 8 Mart günü 18.00’de tatbikat sahnesinde prömiyerinin yapılacağını duyurdu.

Şehir Tiyatroları, bu yıl önemli bir projeye daha imza atacak. Aynı zamanda oyuncu olan Mehmet Beyazıt’ın yazdığı, “Yahya Kaptan” adlı oyun SDKM’de sahnelenecek.

Özgür Kocaeli

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.