Haldun Dormen: Muhsin Ertuğrul İyi Bir Yönetmen Değildi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

haldun-dormenYedirenk Sanat Vakfı’nın gerçekleştirdiği dördüncü ‘Ustanın Günü’ etkinliğinin bu ayki onur konukları Yıldız Kenter ve Haldun Dormen’di. Önceki akşam yapılan ödül töreninde anılarını anlatan ustalardan Haldun Dormen, Muhsin Ertuğrul’un iyi bir yönetmen olmadığını söyleyerek konukları şaşırttı.

Yedirenk Sanat Vakfı tarafından düzenlenen ‘Ustanın Günü’ programının önceki akşamki ustaları Yıldız Kenter ve Haldun Dormen’di. Four Seasons Hotel’de düzenlenen geceye Erdal Özyağcılar, İzzet Günay, Gülriz Sururi, Çiğdem Simavi, Lale Belkıs, Nevra Serezli, Mustafa Alabora, Emre Altuğ ve Çağla Şikel gibi pek çok ünlü isim katıldı. Yemek ikramıyla başlayan gece, solistliğini Dilek Türkan’ın yaptığı İncesaz ekibi konseriyle devam etti. Ekibin tango, vals ve eski İstanbul şarkılarını yorumladığı konser büyük beğeni topladı.

Ustaların yaşamlarından kesitler sunan kısa filmlerle devam eden gecede pek çok anekdot aktarıldı. Haldun Dormen’in Muhsin Ertuğrul hakkında söyledikleri bilhassa sarsıcıydı: “Modern tiyatroyu Türkiye’ye getirişine ve ciddi bir çocuk tiyatrosu oluşturmasına tabii ki hayranım ancak yönetmen olarak beni hiç etkilemedi hatta şaşırttı; çünkü, iyi bir yönetmen değildi ama müthiş bir tiyatrocuydu.”

Yıldız Kenter ise uzun uzun tiyatro kurma macerasını anlattı: “Orada burada oynamaktan sıkıldığımız anda bir evimiz olsun istedik ama parasızlığı bir şekilde aşmamız gerekiyordu. Tam o sırada New York’ta denenen bir uygulama duyduk ve hemen denedik. Buna göre, tiyatro koltukları 3’er 5’er satılıyordu. Koltukları alanların isimleri koltukların üzerine yazılıyor ve onlar her oyuna geliyorlardı. İlk olarak Erol Simavi’ye gittim. 10 koltuk birden alınca önümüz açılıverdi.”

Gecenin sonunda sahneye çıkan ustalar onur ödüllerini Gülper Refiğ ve Yedirenk Sanat Vakfı Başkanı Ali Tokul’un elinden aldı ve uzun süre ayakta alkışlandı.

Zaman

Paylaş.

Yanıtla