Özel Tiyatrolarda Bu Sezon

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Metin Boran

İstanbul’da özel tiyatrolar sezona hangi oyunları hazırlıyor kısaca bir göz atalım. Kenter Tiyatrosu, geçtiğimiz yıldan devam eden “Toplu Hikayeler”in yanı sıra bu sezon yeni bir yazarla sezona merhaba diyecek. Anna-Maria McDonald’ın yazdığı Kadriye Kenter’in yönettiği “İyi Geceler Desdemona, Günaydın Jüliet” adlı oyunu hazırlıyor. Oyun Shakespeare’in iki farklı oyununda iki kadın karakterle yeniden kurgulanan bir oyun.

Dostlar Tiyatrosu geçtiğimiz sezon sonunda sahnelemeye başladığı, Nazım Hikmet’in Bursa Mahpushanesi günlerinden kurgulanan Yaşamaya Dair-Bursa Cezaevinden Mektuplar adlı oyunu Eminönü Ali Paşa Hanı’nda sahnelemeye başladı.

Tiyatro Pera Nesrin Kazankaya’nın yazdığı Akdeniz adlı müzikalin provalarını sürdürüyor. Nesrin Kazankaya’nın yönettiği oyunun müzikleri Ezgi Kasapoğluna dramaturjisi ise Şafak Eruyar’a ait. Oyun tutku, ayrılık, hüzün, sürgün, gibi temaları içeriyor. Topluluk aynı zamanda bu sezon için İki Ülke Bir Oyun adlı yeni bir oyun hazırlıyor.

Oyun Atölyesi bu sezon iki farklı yapımla sezona hazırlanıyor. Genç kuşak İngiliz yazarlarından Jez Butterworth’un yazdığı Nehir adlı oyunu Haluk Bilginer yönetiyor. Topluluğun hazırladığı bir diğer oyun ise Edward Albee’nin daha önce Türkiye’de oynanmış olan oyunu Kim Korkar Hain Kurttan. Oyunu Hira Tekindor sahneye hazırlıyor. Murat Daltaban’ın yönetiminde çalışmalarını yürüten cesur yapımlarla adından sıkça söz ettiren DOT, bu sezon güncel hayata politik bir yaklaşım getiriyor. Topluluk dört farklı İngiliz yazarın kısa oyunlarını Makas Oyunlar adıyla sahneye taşıyor. Altıdan Sonra Tiyatro bu yıl yoğun bir sezona hazırlanıyor. Topluluk bu sezon önce Alman tiyatro topluluğu Theater an der Ruhr birlikte üretilen Çinka adlı oyunu sahneleyecek. Yiğit Sertdemir’in kurgusu ile sahneye taşınacak Çinka’nın koreografisi İlyas Odman’a, müzikler ise Birol Topaloğlu’ya ait.

Tiyatro Boğaziçi bu sezon da önemli tiyatro şahsiyetlerinin hayatlarını sahneye taşımaya devam ediyor. Daha önceki sezonlarda Moliere, Shakespeare ve Müzahipzade Celal’in yaşam öykülerini tek perdelik oyunlarla sahneye taşıyan topluluk bu sezon İspanyol şair ve tiyatro yazarı Federico Garcia Lorca’nın yaşam serüvenini seyirci ile buluşturmaya hazırlanıyor. Ortaoyuncular Topluluğu önceki yıllardan büyük ilgi gören Ferhangi Şeyler ve Masal Müfettişi ile sezonu açıyor. Oyun Atölyesi’nden ayrıldıktan sonra Kadıköy’de Moda Sahnesi adıyla kendi mekanlarını kuran Kemal Aydoğan, Mert Fırat, Timur Acar, Onur Ünsal ve arkadaşları sezonu 9 Ekim’de Kemal Aydoğan’ın yönettiği Shakespeare’in Hamlet’i 9 Ekim’de sezonu açıyor. Topluluk ayrıca Stefan Tsanev’in Bütün Çılgınlar Sever Beni adlı oyunu ve yanı sıra Palyaçolar Okulu adlı çocuk oyununun hazırlıklarını sürdürüyor.

Tiyatro Kare, daha önce sahneledikleri Müziksiz Evin Konukları ile sezonu açacak. Topluluk ayrıca geçtiğimiz sezon oynanan Aşka 103 Adım ve Leyla’nın Evi oyunlarını da seyirci ile tekrar buluşturacak. Berkun Oya’nın yönetiminde çalışmalarını sürdüren Krek Tiyatro, önceki yıl sahnelediği Babamın Cesetleri ile sezona devam edecek. Topluluk sezona ayrıca Fuat Mete’nin yazdığı Iska adlı yeni bir oyun hazırlıyor. Galata Perform genç bir yazarın Dil adlı oyununu hazırlıyor sezona. Topluluk ayrıca bu sezon Yeşim Özsoy Gülan’ın Aşk ve Faşizm üzerine yazdığı başka bir oyunu da hazırlayacak. Tiyatro Destar bu sezon yakın tarih anımsatmaları üzerinden kurgulan tek kişilik Mezar adlı oyunla ekim ayında seyirci karşısına çıkacak. Kadıköy’de etkinliklerini sürdüren Ak’la Kara Tiyatrosu Kerem Kobanbay’ın yazdığı Arsız Davet ve Edmund Rostand’ın klasik bir oyunu olan Cyrano de Bergerac adlı oyunu hazırlıyor.

Tiyatro Boyalı Kuş genç yazarlardan Rüştem Ertuğ Altınay’ın yazdığı bir yaşam öyküsü ile sezona merhaba diyor. Topluluk, cumhuriyet döneminin ilk kadın oyuncularından Melek Kobra’nın hayatını aktarıyor. Yeşim Koçak’ın rol aldığı bu tek kişilik oyunda genç yaşta hastalıktan ölen Sinema Oyuncusu ve Operet Kobra’nın hazin yaşam hikayesi anlatılıyor. Bu hafta özel tiyatroların yeni sezonda hazırladıkları oyunları yerimiz elverdiğince yazmaya çalıştım. Gündemden fırsat kalırsa önümüzdeki hafta devam edeceğiz.

Evrensel

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Metin Boran

Yanıtla