Türk Mahkumlar Almanya'da Sahnede

Pinterest LinkedIn Tumblr +

turkKamil Kellecioğlu’nun kurduğu Tiyatro Frankfurt Almanya’da bir ilke hazırlanıyor. Butzbach Hapishanesi’ndeki 25 Türk ağır ceza mahkûmu Turgut Özakman’ın “Fehim Paşa Konağı”nı sahneleyecek.

Almanya’nın Butzbach Hapishanesi’ndeki 25 ağır ceza mahkûmu Türk, yaşamını yitiren yazar Turgut Özakman’ın “FehimPaşa Konağı” adlı oyununu, Almanya genelinde sahneleyecek. Gaziantep Şehir Tiyatrosu’ndan sonra kariyerine kurucusu olduğu Tiyatro Frankfurt ile Almanya’da devam eden Kamil Kellecioğlu, projeyle ilgili Habertürk’e konuştu. Kellecioğlu, “Bu yıl iki önemli projeyi hayata geçirmeyi istedik. Birincisi hiperaktif çocukların tiyatro yapmalarını sağlamaktı. Bunu yaptık” dedi. Almanya’da Almanca üst yazılı Türkçe oyunlar sahnelediklerini anlatan Kellecioğlu, evleri kapı kapı dolaşıp bilet ve broşür dağıttıklarını söyledi. Almanya’da 10 yıl önce Türkçe tiyatronun istenmediğini ifade eden Kellecioğlu, “Ama şimdi ‘Türkçe tiyatro yapın’ diyerek hiçbir imkân esirgenmiyor. Özellikle son 2 yıldır çok ilgi görmeye başladık. Frankfurt’un ünlü oyuncuları ve halkı, ‘Türkler buralarda oyun oynayacak’ diyerek bazı tiyatroların kapanmalarını engelledi” diye konuştu.

‘Hiçbir Mahkuma Suçunu Sormadım’

Kellecioğlu, ikinci projelerinin ise cezaevinde yatan Türk mahkûmlara tiyatro yaptırmak olduğunu belirtti. Yaptıkları işlerle kendilerini Almanya’da kabul ettirdiklerini ve bu nedenle projelerini zorlanmadan gerçekleştirebileceklerini düşündüklerini vurgulayan Kellecioğlu, şunları söyledi: “750 kişilik, ağır cezamahkûmlarının yattığı ve terapi gördüğü Butzbach Hapishanesi’nde yaklaşık 60 Türk bulunuyor. Bumahkûmların kimi 5, kimi 10 ve kimi de 30 yıl hükümgiymiş.Mahkûmlar terapi kapsamında olumlu sonuç verirse mahkûmiyet süreleri de kısalıyor. Bu da projemizi güçlendiriyor.” Gösterimi, Dünya Tiyatrolar Günü olan 27 Mart’a yetiştirmeyi planladıklarını belirten Kellecioğlu, bugüne kadar hiçbir mahkûma suçunu sormadığını ve bundan sonra da sormayacağını dile getirdi. Türk mahkûmların oynayacağı oyun ise oldukça anlamlı. Mahkûmlar, “Şu Çılgın Türkler” kitabını da kaleme alan ve geçen ay hayata gözlerini yuman usta yazar Turgut Özakman’ın “Fehim Paşa Konağı” adlı oyununu sahneleyecek. Öte yandan Kellecioğlu, tiyatro olarak Almanya’nın Frankfurt kentinde birlikte yaşamve entegrasyona katkı sağlayanlara verilen “11. Frankfurt Uyum Ödülleri’’ kapsamında 5 bin Euro ödül almaya hak kazandıklarını da kaydetti. Kellecioğlu, kasım ayında söz konusu ödülün sahibi olacaklarını söyledi. Aralarında doktorluk ve şoförlük gibi meslekleri icra edenlerin de bulunduğu 25 kişilik Tiyatro Frankfurt ekibi gönüllü çalışıyor.

Haber Türk

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.