2014’ün Tiyatro Havadisleri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bahar Çuhadar

Sezonun ilk yarısındaki oyunlar sürüyor ama ocak itibariyle yepyeni işler çıkacak karşımıza. İşte tiyatro cephesinden bir 2014 dökümü… Tiyatroya belli bir mesafeden bakanların gördüğü manzara nasıl bilemiyorum ama yakın duranlar için bu cephede baş döndürücü bir trafik var. Ocak ayı, ekimde başlayan sezonun bir anlamda ‘ikinci yarısı’. Gelen haberlerin de ardı arkası kesilmiyor: Ocak-şubat prömiyerleri, yeni topluluklar, dumanı üstünde yerli tekstler, yıllarca uzak kaldığı sahneye genç ekiplerle dönen deneyimli isimler… Önümüzdeki günlerde ve aylarda hazır olacak oyunları not etmek ister misiniz? İşte 2014’ün netleşen tiyatro havadisleri.

Bitiyatro: Ekibin yenisi, Polat Niloğlu’nun kaleminden ‘Düğün (Sandık Lekesi)’. Nihat İleri’nin yönettiği oyunda Defne Şener Günay ve Sefa Tantoğlu rol alıyor.

buluTiyatro: Yılı ‘Evim! Güzel Evim!’ ile karşılıyorlar. Ebru Nihan Celkan’ın yazıp yönettiği oyunun sürprizi, 22 senedir tiyatro yapmayan Füsun Demirel. ‘Erkek mülkiyeti ve egemenliği’ altında aile olmak sorusuna odaklanan oyun seyirciyi dört kişilik bir ailenin salonuna buyur edecek. Füsun Demirel, Burcu Çelik, Özge Ertem ve Fatih Özkan’ın rol aldığı oyunun prömiyeri 17 Ocak. Beyoğlu SekizinciKat’ta…

Craft Tiyatro: 5 Ocak’ta prömiyer yapan Neil LaBute’ün ‘Enkaz’ı Çağ Çalışkur yönetiminde… Şubatta ise David Eldridge’in oyunu ‘Kalp Düğümü’ ile seyirci karşısına çıkacaklar. İkincisinde sahnede İpek Bilgin, Melisa Sözen, Ezgi Çelik, Melisa Doğu ve Erkan Köstendil olacak.

Destar Theater: Mirza Metin ve Berfîn Zenderlioğlu’nun kaleme aldığı Reşè Şevè (Karabasan) kadınların yaşadığı sosyal travma üzerinden, erkek dünyayla bir hesaplaşma denemesi… Sahnede Berfîn Zenderlioğlu, Mensur Zîrek ve Alan Ciwan var. Şubatta…

DOT: Kasımda prömiyer yapan, güncel ve politik oyunlardan oluşan ‘Makas Oyunları’ projesinin ikincisi ‘Makas Oyunları 2’ 15 Ocak’ta başlıyor. Seri toplamda dört bölümden oluşacak. 2’ncisi Lucy Kirkwood’dan ‘Ev Ekonomisi’, Lena Kitsopoulou’dan ‘Bedel’ ve David Greig’den ‘Köy’ü içeriyor.

Galata Perform: Şenay Tanrıvermiş’in yazdığı ‘Dil’, Yeşim Özsoy Gülan’ın yönetiminde şubat sonunda sahnede olacak. Yeşim Ceren Bozoğlu, Şirvan Akan ve Yağız Can Konyalı’nın performansıyla sahnelenecek oyun gündelik dille pop kültür dilini, tüketim dilini ve politik dili melezliyor.

İBB Şehir Tiyatroları: Nüfus mübadelesiyle her şeyini kaybeden bir ailenin çöküşünü anlatan ‘Alessandra Paoletti’nin yazıp yönettiği ‘Yuvaya Dönmek’ ocakta başlıyor.

ikincikat: Emrah Serbes’in aynı adlı öyküsünden Sami Berat Marçalı’nın uyarlayıp yönettiği ‘Üst Kattaki Terörist’ 7 Mart’ta ikincikat-karaköy’de başlıyor. Denizhan Akbaba, Banu Çiçek Barutçugil, Bedir Bedir, Gözde Kocaoğlu rol alıyor.

Kenter Tiyatrosu Shakespeare kadınlarına başka bir açıdan bakan, Anne-Marie MacDonald imzalı, ‘İyi Geceler Desdemona, Günaydın Juliet’ başladı bile!

Merve Engin&Dadans: İntikam peşine düşen bir ‘beşer’in başına neler gelir? Merve Engin ile Dadans’tan Dila Yumurtacı ve Hazal Kızıltoprak’ı sahnede buluşturan ‘Ben Ettim, Sen Etme!’de göreceğiz. Prömiyer 21 Ocak’ta.

Moda Sahnesi: Sırada Steven Berkoff’un oyunu ‘Altı Oyuncu Yönetmen Arayışında’ (Six Actors in Search of a Director) oyunu var. Onur Ünsal, Timur Acar, Ayçe Abana, Mutlu Güney’li kadro tamamlanma aşamasında. ‘Oyunculuk’ mefhumunu masaya yatıracak oyunu Kemal Aydoğan yönetecek.

Oyun Atölyesi: Edward Albee klasiği, ‘Kim Korkar Hain Kurttan?’, Hira Tekindor rejisiyle 25 Aralık’ta başladı. Sahnede Zerrin Tekindor, Tardu Flordun, Şükrü Özyıldız ve Nilperi Şahinkaya var.

Semaver Tiyatro: Ekip şu sıra Arthur Milner’ın ‘Facts’ini ‘Olanlar’ adıyla çalışıyor. Serkan Keskin’in yöneteceği oyun iki düşman ülkenin polis memurları üzerinden savaş, barış, dinler ve önyargılar üzerine…

Tiyatro Artı: Didem Kaplan’ın yazdığı, katliamlar üzerine anlatımsal bir metin olan ‘Uzak’, Ufuk Tan Altunkaya’nın yönetiminde şubatta sahnede olacak. Franz Kafka’nın yarım kalan romanlarından ‘Amerika’dan uyarlanan oyun ise mart ayı için hazırlanıyor…

Tiyatro Boğaziçi: Topluluk gençlik tiyatrosu serisine Federico Garcia Lorca’nın yaşam öyküsü ile devam ediyor. ‘Lorca’nın Acıklı Güldürüsü’ şubatta başlıyor.

Tiyatro.İN: Engin Hepileri bir süredir üzerinde çalıştığı yeni tiyatro girişimini sonuçlandırdı. ‘Tiyatro.iN’in ilk oyunu Tracy Letts’in 1991 tarihli kara komedisi ‘Katil Joe’. Bir popüler kültür eleştirisi. 2011’de sinemaya da uyarlanan oyunu, Mehmet Birkiye rejisiyle izleyeceğiz. Sahnede Engin Hepileri, Öykü Karayel, Defne Halman, Mehmet Birkiye, Taner Ölmez var. Moda Sahnesi’nde bu hafta başladı…

Tiyatro Keyfi: Ekibin yenisi, Adam Long, Daniel Singer ve Jess Winfield’in kaleme aldığı Shakespeare’in Bütün Eserleri, Hafif Kısaltılmış’ şubatta başlıyor.

Tiyatro Pol: Sermet Yeşil’i ‘Harbiye’de bir evde’ izlemeye ne dersiniz? Evrim Doğan, Burcu Halaçoğlu ve Cansu Başlılar tarafından kurulan ‘Tiyatro Pol’un ilk oyunu ‘Teklif’i bir evin içinde izleyeceksiniz, 14 kişiyle birlikte. Sermet Yeşil, Evrim Doğan, Cansu Başlılar ve Serhat Yeşil’in oynadığı oyun metropol insanlarının ilişkileri üzerine…

Tebil-i Mekan Tiyatrosu: Alexei Arbusov imzalı ‘Eski Moda Komedya’, Şebnem Sönmez’in yönetiminde ocak başında sahnelenmeye başladı. Sahnede Zerrin Sümer, Ayberk Attila, Elif Çakman ve Tanju Girişken var. 1968 yazından, geçmişin ruhunu anan bir masal tadında…

Tiyatro Hal: Topluluk seneyi dört yeni oyunlar karşılayacak. Atiq Rahimi’nin aynı adlı romanından Iraz Yöntem tarafından oyunlaştırılan ‘Sabır Taşı’ bir kadın öyküsü. Iraz Yöntem’in yazıp Güney Zeki Göker ile birlikte yönettiği ‘Kırmızı’ ise Emmanuel Robles’in ‘Özgürlüğün Bedeli –Montserrat’ oyunundan esinle yazılmış. Refik Erduran’ın 1960 imzalı oyunu ‘Canavar Cafer’ ise günümüzün ‘yandaş-muhalif medyasına’ dair… Ravel Ppavelkic’in ‘Soytarılar’ı da ekibin 2014’te sahneleyeceği bir diğer oyun.

Tiyatro TEM: Ekip yeni oyunları ‘Sezonun Kâbusu’ ile 30 Ocak itibariyle Beyoğlu-Sekizincikat’ta seyirci karşısında olacak. August Strindberg’in Matmazel Julie adlı oyunundan hareketle oluşturulan tek perdelik oyunda Sezin Bozacı, Şehsuvar Aktaş ve Ayşe Selen oynuyor.

Radikal

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Bahar Çuhadar

Yanıtla