Tiyatroda ‘Mahşer’ Esintisi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

030120140158265264309_2Hasan Nail Canat’ın Bana Mahşeri Anlat adlı eseri Yakaza Tiyatrosu tarafından yeniden sahneye taşındı. Oyunun galası, bu akşam [3 ocak] Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak.

Türk tiyatro tarihi önyargısız bir şekilde yeniden yazılırken özel bir yer ayrılması gerek Hasan Nail Canat’a. Tiyatroyla ilintisi zayıf diye kodlanan dindarların diliyle sahneye oyunlarını taşıdı. Tiyatro yapması yasaklandığı dönemlerde gençlik romanları yazdı. Sahneye koyduğu oyunlar, ümmetin derdiyle dertlenenleri yansıttı hep. Sen Nerdesin, Kırımlı Murat Destanı, Ebabil Kuşları gibi oyunlar yüreğinin kanayan yarasını sanatla sarma girişimiydi. Belediyelerin tiyatro kursları açtığı dönemde onun da yeni bir başlangıç yaptığını görürüz. Üsküdar Belediyesi, Altunizade Kültür Merkezi’nde ona emanet etmişti tiyatroyu. Bugün oradan yetişen binlerce tiyatro sevdalısı öğrencinin yanı sıra halen pek çok oyun sahneye koyan bir kuşağı da bize armağan etti. Bana Mahşeri Anlat, ustanın vefatından bir süre önce sahneye konmuştu. Canat, zaman değiştikçe kaybolan değerlerin beraberinde neleri götürdüğünü bilen bir aydındı.  Büyük hamleler yaparken arada kaybolan samimiyetin, korunması gereken özelliklerin farkındalığını ortaya koymak istiyordu. Gelecek kuşakların kendi kültür kodlarımızdan yararlanabilmesi için yeni alanlar açmaya çalışıyordu. Bana Mahşeri Anlat, seyircisinin gönlünde ayrı bir yeri olan, unutulmaz bir oyun. Bu oyunun bir diğer özelliği de 2000’li yılların başında o oyunda rol alan oyuncuları yıllar sonra aynı sahnede buluşturması.

Bana Mahşeri Anlat, metropolde apartman dairesine sıkıştırılan bir Kurtuluş Savaşı gazisinin geçmiş ile günümüz arasında kalışını ve bir zamanlar uğruna insanların öldüğü değerlerin bu gün ayaklar altına alınışını dramatik bir dille anlatıyor.

Canat’ın hatırası: Bana Mahşeri Anlat

Bu akşam 20.00’de Üsküdar Belediyesi’nin evsahipliğinde Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde galası yapılacak ‘Bana Mahşeri Anlat’ adlı oyunda Erol Karaduman, Birol Cürgül, Fatih Mehmet Koç, Bünyamin Yılmaz, Harun Arvas, Osman Akgül ve Mert Yıldırım rol alıyor. Ses ve ışık düzenlemesini Fatih Bulut’un yaptığı oyunun müzikleri Ömer Çelik’e, seslendirmeler ise Sırrı Er’e ait. Oyunu sahneye koyan ise Yakaza Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Birol Cürgül.

Stargazete

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.