Tür Çarpması ya da Oyunculuk Zanaatı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

clout[Zeynep Aksoy’un Radikal Gazetesi’nde yayınlanan haberini aktarıyoruz…] “Tür” çok izafi ve sübjektif bir kavram olabiliyor. “Korku sineması severim ama 80’ler öncesi B kategorisi”nden, “Klasik Amerikan tiyatrosu severim ama Thornton Wilder asla”ya uzanan ayrıntıda kişisel beğeniler ve takıntılar, bir Starbucks kahvesi siparişi kadar kişiye özel ve neyin neye göre sevilip sevilmediğini açıklamak da o beğeninin orijinini keşfetmek kadar zor(layıcı).

Rus, Fransız ve İskoç aktörlerden oluşan fiziksel tiyatro yapan bir grup, Clout Theatre, Türk yönetmenleri Mine Çerçi’nin İngiltere’ye vize alamadığı için skype üzerinden yönettiği iki oyun, ‘Bir Adam Böyle Ufalandı’ ve ‘Sonsuz Boşlukta Farklı Yaşamlar’ ile İstanbul’da. Hemen sübjektivitemi devreye sokmam gerekirse, absürd fiziksel tiyatrodan, bir tür olarak hoşlanmıyorum. Tiyatronun iyi bir öyküyü etkili bir biçimde anlattığı hallerindeyim hâlâ, beni ancak öylesi tatmin ediyor. Dolayısıyla, belli belirsiz bir anlatının paramparça edildiği, groteskten absürd, mimden ekspresyonist sessiz film fizikalitesine evrilip devinen, pırasayla oyuncunun dövüldüğü ve ortalıkta marul yapraklarının uçuştuğu, sirksel bir hava koklatan, saçmayı ve anlamsızlığı kutsayan bir tür Beckett’in uçmuş versiyonu diyebileceğimiz ‘Bir Adam Böyle Ufalandı’yı, bu fiziksel absürdist saçmalık türünü kendime uzak bulduğum için bayılarak izlemedim.

Fakat, oyuncuların fiziksel becerilerine, bedenlerini zaman ve mekân içinde kullanımlarındaki ustalığa, makyaj, kostüm ve ışığın mükemmelliğine, kısacası bütün bu saçmalıklar silsilesi içinde her şeyin bir metronom gibi tıkır tıkır işlemesine hayran olmamak mümkün değildi. Oyunculuğun ve yönetmenliğin zanaatını konuşturması böyle bir şey işte. Ortada hikâye bile yokken yüzlerinden binbir duygu okunan oyuncular işlerine çok emek vermiş ve yetenekli oyuncular. Önümüzdeki hafta Kadir Has’ta oynayacak Clout Theatre’ı, bu içine girmesi zor türden çok hoşlanmasanız da, oyunculuk zanaatı nedir, beden nasıl kullanılır, bir saçmalık yığınından nasıl bir duygu yaratılır, sahnede koordinasyon ne menem bir şeydir gibi sorulara bazı cevaplar bulmak adına, gidin izleyin derim.

Radikal

Paylaş.

Yanıtla