AKM İçin Elden İmza Topluyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ttt77 yaşındaki Devlet Tiyatrosu eski sahne amiri Ediz Baysal, önce Devlet Tiyatrosu Seyirciler Derneği’ni (DEVTİS) kurdu. Şimdi de atıl bırakılan AKM’nin restorasyonu için etkinlik etkinlik gezip imza topluyor.

Gazetemizin Kültür Servisi’ne yaklaşık bir hafta önce bir ‘beyefendi’ geldi. Elinde koca bir dosya, içinde çocukluk fotoğrafları bile var. Boncuk mavisi gözlerindeyse hâlâ o çocuğun heyecanı. Sayfa telaşının son bulmasını uzun bir süre, tüm sabrı ve nezaketiyle bekledi. Sohbetimizin sonundaysa tüm servisi kendine hayran bırakarak ayrıldı gazetemizden, “AKM dede”miz oldu bizim. Neden mi?

Ediz Bey, 77 yaşında. Nesli tükenmekte olan güzel, mücadeleci insanlardan. Bize anlatmaya geldiği projesi, önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Oraya dev bir opera binasını yerleştirmek suretiyle ‘bizim sanat anlayışımız bu’ dememiz lazım” dediği AKM hakkında. Zaten kendisi de Devlet Tiyatrosu eski sahne amirlerinden. Sahne amirliği de yaptığı AKM’de 2004-2008 yılları arasında gönüllü olarak belgelikte de çalışmış. Şimdi üzerinde üç sorunun yer aldığı bir dilekçeyi o etkinlik senin bu etkinlik benim dolaştırarak imza topluyor. Masrafını kendi cebinden karşıladığı bu proje için, üstelik de bu yaşında, oyun çıkışlarında, festival mekânlarında mümkün olduğunca çok sanatsevere ulaşmaya çalışıyor. Topladığı imzaları bir araya getirerek Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunacak. Mayıs ayında toplamaya başladığı imzalar 500 imzayı geçti bile.

‘Hakkımızı geri verin’

İmza metninden bir bölüm:

“-T.C. hükümetinin gücü AKM’yi güçlendirmeye yetmedi mi?

– Sabancı Holding’in katkısı kafi gelmedi mi?

– AKM’nin ‘onarımı’nın 29 Ekim 2013’te bitirilerek açılacağını eski Kültür Bakanı söylememiş miydi?

Bu çelişkiler 93 yıllık Türkiye Cumhuriyeti devletine hiç yakışmıyor doğrusu. Artık, bir T.C. yurttaşı olarak, vergilerimle yapılmış AKM’nin eski durumuna getirilerek, kesintiye uğratılan toplumsal işlevinin sürdürülmesini ve oradaki sanatsal etkinliklerden yeniden yararlanma hakkımın geri verilmesini istiyorum.”

‘Mücadelem sürecek’

Ediz Baysal’ın yaptığı, çevrimiçi imza kampanyası sitelerinden gönderilen çağrıların e-posta kutularına düşmesine alışkın olanlar için nuh nebi’den kalma bir yöntem gibi gelebilir. Ama Ediz Bey gönlünü vermiş bu işe, hepimizin ortak değeri AKM için, tarihimiz ve belleğimize sahip çıkmak adına yapıyor bunu. Ve çevrimiçi imza kampanyalarından daha etkin olacağına inanarak. Ediz Bey, mücadelesinin AKM yapılana kadar da bitmeyeceğini söylüyor. Ya sizinki?

DT’de seyircinin de söz hakkı var!

Ediz Bey yine kişisel çabasıyla bir çağrı metni yayımlayarak Devlet Tiyatrosu’nda seyircinin de söz hakkı olduğunu gösterecek bir dernek kurmak istemiş. Yeterli sayıya ulaştıktan sonra Devlet Tiyatrosu Seyirciler Derneği’ni (DEVTİS) kurmuş. DEVTİS’in öncelikli amacı seyirciler arasındaki iletişimsizliği, kopukluğu gidererek, seyircilerin kaynaşıp birleşmelerini sağlamak. Aynı iletişimi seyirci ve tiyatrocular arasında da kurarak seyircinin fikrini sahneye ulaştırmak. Bir diğer amaç ise, Muhsin Ertuğrul’un 1949 yılında, Devlet Tiyatrosu Dergisi’nin ikinci sayısındaki yazısında geçen “Tiyatronun baş unsuru seyircidir” sözünü gerçekliğe taşımak. Yani, sahne ve salon arasında bir köprü kurmaya çalışıyor DEVTİS. Dernek hakkında bilgi ve iletişim için: devtisder@gmail.com

Cumhuriyet Gazetesi

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.