Dewrêş û Edulê’nin Hayali Ağrı’da Sahnelendi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

A770x500cc-v-30-05-16-agri-dervee-evdi-tiyatro1ğrı Belediyesi Sema Kültür Merkezi Tiyatro grubu tarafından sahnelenen Dewrêşê Evdî” (Xeyala Dewrêş) tiyatro oyunu, ilk kez Ağrı’da seyircisi ile buluştu.

Ağrı’da Kürtlerin en bilinen destanlarından biri olan “Dewrêşê Evdî” (Xeyala Dewrêş) tiyatro oyunu, ilk kez sahnelendi. Ağrı Belediyesi’nin bünyesinde bulunan Sema Kültür Merkezi Sinema Salonu’nda seyirci ile buluşan “Dewrêşê Evdî” destanına yoğun ilgi gösterildi. Oyunun senaristi ve yönetmenliğini yapan Ömer Şahin’in ele aldığı senaryoda olay örgüsü, Evdî ve Edulê’nin aşkı ile başlar, Osmanlı Devleti’nin yardımlarıyla Kürt halkına saldıran Arap çetelerinden kurtuluşu için ölüm kalım meselesine döner. Kürt mücadele tarihinin bir sembolü olan Dewrêş, Kürt halkının birliği ve özgürlüğü için savaşırken öldürülür. Destanlaşan Dewrêş’in hayalini Edulê devralır.
Oyun bitiminde duygusal anlar yaşanırken, seyirci tarafından sık sık alkışlandı. Oyunun ardından seyirciler selamlandı. Kısa bir konuşma yapan Ağrı Belediyesi Eşbaşkan Yardımcısı Halef Keklik, “Dewrêş ve Edulê’nin aşkı, özgür bir vatanın aşkıdır. Bu tiyatro yine kendi içimizdeki ihaneti gözlerimizin önüne getirmiştir. Bu tarihi iyi bilmek gerekir” dedi.

Jınha

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.