22. İstanbul Tiyatro Festivali 17 Kasım’da Başlayacak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / 17 Kasım’da başlayacak ve 4 Aralık’a kadar sürecek 22. İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı, 5 Eylül akşamı Zorlu PSM’de yapılan bir törenle açıklandı. İKSV’nin bu yıl “Tiyatro Bir Kez Yaşanır” sloganıyla düzenlediği festivalin programında yurtdışından 12, yurtiçinden 12 topluluk tarafından sergilenecek toplam 52 gösteri yer alıyor. Program ayrıca okuma tiyatrosu, söyleşi, film gösterimi, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfı gibi ücretsiz yan etkinlikler de içeriyor.

Törende, 22. festivalin onur ödüllerinden biri Zeliha Berksoy’a takdim edildi. Diğer onur ödülü ise 22 Kasım Perşembe günü Theatre of Nations’ın Robert Lepage rejisiyle sergileyeceği Hamlet – Collage oyunun gösteriminin ardından, oyuncu Evgeny Mironov’a verilecek.

Uluslararası Konuklar

İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl yurtdışından 12 tiyatro ve dans topluluğuna ev sahipliği yapacak. Festival daha önce duyurduğu, Kanadalı yönetmen Robert Lepage’ın sahneye koyduğu, ünlü Rus oyuncu Evgeny Mironov’un 11 Hamlet karakterini canlandırdığı Hamlet | Collage’ı ve dünya güncel dans sahnesinin öncü topluluklarından Nederlands Dans Theater I’in dört ayrı koreografiden oluşan dans maratonunu seyircisine sunacak.

Yunan tiyatrosunun yaşayan en büyük ustası Theodoros Terzopoulos’a ait üçlemenin son oyunu Encore ile geçtiğimiz sene festivalde buluşan tiyatroseverler, bu yıl üçlemenin ilk iki oyunu Amor ve Alarme’ı izleme şansını yakalayacak. Bununla birlikte, commedia dell’arte geleneğinin ilk akla gelen yazarlarından Carlo Goldoni’nin Komik Tiyatro’su (Il Teatro Comico), klasikleri güncel bir bakışla ele alan yönetmen Roberto Latini’nin yorumuyla festivalde izlenebilecek. 1990’ların hip-hop sahnesinin ikonik figürlerinden Mourad Merzouki’nin koreografisiyle PIXEL ise ışığın ve dansın sınırlarını zorlayacak.

Festivalin bir diğer gösterisi ise, Camilla Pessi ve Simone Fassari’nin işbirliklerinin ürünü olan Compagnia Baccalà’nın tiyatroyu sirk ve clown ile harmanlayan, zekice kurgulanmış gösterisi Pss Pss seyircilerle buluşacak.

İstanbul Tiyatro Festivali, uluslararası ve disiplinlerarası bir çalışma alanı olan Belçika merkezli Platform 0090 işbirliğiyle, Türkiyeli sanatçıların katılımı ve Türkiye’ye dair konuların, temaların ve bağlamların yer aldığı beş yapımı seyircilerle buluşturacak. “Flaman Seçkisi” başlığı altında Flaman Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle seyircilerle buluşacak performanslar arasında; Meryem Bayram’ın imzasını taşıyan Fourfold; İzlandalı koreograf ve dansçı Bára Sigfúsdóttir ile İranlı sanatçılar Masoumeh Jalalieh ve Seyed Alireza Mirmohammadi’nin beden üzerine odaklanan çalışmaları varoluş; Batı Avrupa dans sahnelerinin üretken isimlerinden, çağdaş dans sanatçısı Bahar Temiz için koreograf Marc Vanrunxt’un tasarladığı Beyaz Üzerine Beyaz; imza attığı oyunları aynı zamanda bir yerleştirme mantığıyla kurgulayan Mesut Arslan’ın Gece Sempozyumu ile Gizem Aksu’nun koreografisini yaptığı YU yer alıyor.

Yerli Yapımlar

İstanbul Tiyatro Festivali’nde 12 yerli yapım yer alıyor. Festivalde İngiliz yazar Graham Farrow’un kaleminden çıkan çarpıcı hikâye Yüzleşme, Duru Tiyatro yapımı olarak yönetmen Emre Kınay’ın yorumuyla festivalde yer alacak. Çağdaş dans sanatçısı, koreograf Tuğçe Tuna’nın sahneleyeceği 45’lik ilk kez festival mekânlarından biri olacak Abud Efendi Konağı’nda seyircisiyle buluşurken, Shakespeare’in kahramanı Kral Lear, Oyun Atölyesi yapımcılığı ve Muharrem Özcan’ın yönetmenliğinde hem aktör hem de çevirmen kimliği ile yoğun bir Shakespeare mesaisi olan Haluk Bilginer tarafından canlandırılacak. Yusuf Atılgan’ın kült romanı Anayurt Oteli’nin başkarakteri Zebercet, tek kişilik bir oyun olarak Talimhane Tiyatrosu yapımcılığında, Firuze Engin uyarlaması ve Kerem Ayan’ın rejisiyle, Halil Babür tarafından yorumlanacak. Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST), Cüneyt Yalaz ile İlker Yasin Keskin’in yazıp yönettiği Artık Bir Davan Var’da Franz Kafka’nın Bay K karakteri günümüze taşınırken, İngiliz mizah yazınının gündemdeki kalemlerinden Tom Basden’ın Dostoyevski’nin aynı adlı öyküsünden esinlenerek yazdığı Timsah, DasDas ekibi tarafından sahnelenecek.

22 İstanbul Tiyatro Festivali’nde ayrıca Gülce Uğurlu’nun Ata Ünal rejisiyle ve kolektif bir üretim metodu ile hazırladığı oyunu Misafir, GalataPerform’un bir köşk ve 1919’dan bugüne Türkiye’de yaşananlara tanıklık etmiş bir kadının iç içe geçen öyküsünü sunduğu Yüz Yılın Evi, Bakırköy Belediye Tiyatroları’ndan Wolfram Lotz’un yazdığı ve Nurkan Erpulat’ın yönettiği Gülünç Karanlık, Hareket Atölyesi Topluluğu’ndan Ruhiye, çağdaş dans ikilisi Taldans’ın on yıl önce Linz’deki bir tekstil fabrikasının mekaniğini hareket, ses ve ritim ekseninde ele almasıyla doğan projesi Do Ku Man ve İskender Altın rejisi ile İstanbul Devlet Tiyatroları yapımcılığında edebiyatımızın en özgün seslerinden Sevim Burak’ın tüm metinlerinden ve hayatından etkiler hissedilen oyunu Sahibinin Sesi festival kapsamında seyircilerle buluşacak.

Mimesis

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.