6.Uluslararası Ankara Kukla Festivali 123 Ülkede ve İnternet Olan Her Yerde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Tiyatro Tempo ve KUKSADER işbirliği ile gerçekleştirilen Uluslararası Ankara Kukla Festivali altıncı kez izleyicileriyle buluşuyor. 11 ülkenin kukla sanatçıları Ankara’dan tüm dünyaya seslenecek, her yaştan sanatseverleri kuklalarıyla buluşturacaklar. Salgın nedeniyle ancak internet ortamında özel bir platformdan ulaşılabilecek olan festival bu yıl 17-25 Ekim tarihleri arasında  www.ankarakuklafest.com adresinden bağlanarak herkes tarafından izlenebilecek.

Bu yıl Türkiye dahil toplam 12 ülkeden kukla tiyatroları ile bir araya geliyor. Oyunlarıyla festivali renklendirecek ülkeler arasında Türkiye’nin yanı sıra ABD, Hollanda, Avustralya, Bulgaristan, Rusya, Almanya, İsrail, Hindistan, Estonya, Gürcistan, Kazakistan yer alıyor. Bu ülkelerden katılacak olan gruplar tarafından 6 çocuk oyunu, 3 aile oyunu, 5 gençlik oyunu ve 3 yetişkin oyunu, her biri –bütün ülkelerde seyredilebilmesi için-  farklı zaman dilimlerinde 3’er kez sergilenecek.

Oyunların yanısıra sergiler, seminerler, söyleşiler…

Oyunların dışında festivalde sergi ve seminerler de olacak. ‘Kuklalar-Kuklacılar’ adlı fotoğraf sergisinde fotoğraf sanatçısı Semih Yolaçan değişik ülkelerin kukla sanatçılarıyla yaptığı çalışmadakuklanın gücü ve kuklacının enerjisine odaklanıyor. Minyatür sanatçısı Ayşe Keskin Uysal ise gölge kukla geleneğimizin kahramanlarını mercek altına alıyor. Sanatçı Uysal, ‘Gölgede Kalanlar’ adını verdiği, Milli Kütüphane’nin koleksiyonları arasında yer alan Karagöz temalı çalışmasında minyatür tekniği ile Karagöz oyunlarındaki tiplere incecik fırçalarıyla ruh veriyor. Festival süresince online izlenebilecek bir diğer sergi de Amerika’dan. A.B.D.’de Connecticut Üniversitesi Kukla Bölüm Başkanı olan Bart Roccoberton’ın farklı bir teknik kullanarak yaptığı kuklalardan oluşan bir sergi.

Kukla Bölüm Başkanı Prof. Bart Roccoberton bir de söyleşi ile festivalde yer alacak. Canlı olarak yayınlanacak ‘Kukla Yapımı: UConn Kukla Sanatı Programının Geçmişi, Günümüz ve Geleceği’ adlı söyleşide Roccoberton kukla serüveninden ve kendi geliştirdiği kukla yapım tekniğinden söz edecek.Ayrıca, Ordu Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü öğretim üyesi Züleyha Çubuk Eşigül de Haluk Yüce ile ‘Karagöz’ün Tarihsel Gelişimi ve Teknik Altyapısı’ konulu bir söyleşi gerçekleştirecek.

Bu festivalin amacı, sadece kukla sanatını değil, aynı zamanda bir ülke olarak Türkiye’yi ve geleneksel Türk sanatı Karagöz’ü de tüm dünyaya tanıtmaktır.

Festival açılış programında Festival Direktörü Marina Yüce, ASSITEJ Türkiye Merkezi Başkanı ve KUKSADER Başkanı Haluk Yüce,UNIMA (Uluslararası Kukla Tiyatroları Birliği) Başkanı Dadi Pudumjee, ASSITEJ (Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği) Başkanı Yvette Hardie, UNIMA – Türkiye Başkanı Şafak Poyraz konuşmalarıyla yer alacaklar.

Paylaş.

Yanıtla