Kürt Açılımında Somut Adımlar Talep Ediyoruz!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) üyesi Feryal Öney’in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde Kürt açılımını konuşmak üzere sanatçılara verdiği davete katılarak Başbakan’a verdiği mektubun metnini aşağıda paylaşıyoruz.

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu ve onun bir bileşeni Kardeş Türküler olarak Türkiye’nin demokratikleşmesi ve askeri vesayet rejiminden uzaklaşması için Kürt sorununun çözümünün kritik bir noktada durduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle “Kürt Açılımı” olarak gündeme gelen süreci büyük bir ilgiyle izledik ve umut verici bulduk çünkü Türkiye’deki demokratik açılımın yolunun Kürt sorununun çözümüyle çizileceğine inanıyoruz.

Ancak gelinen son noktada, Kürt açılımı olarak başlayan sürecin uğradığı dönüşümü endişe verici buluyoruz. Bugün ne yazık ki açılımın inandırıcılığı büyük oranda kayboldu. Yüzlerce çocuğun taş attığı için hapishanelerde olduğu, binlerce insanın Kürt meselesiyle ilgili siyaset yaptığı için tutuklandığı ve onlarca sanatçının Kürtçe sanat yaptığı için yargılandığı bir ortamda, Kürt açılımının yapılamayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle sorunun yeniden ele alınması ve somut adımlarla ilerlenmesini talep ediyoruz.

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu olarak Türkiye’nin tam bir demokrasiye kavuşması, ekonomik olarak düzlüğe çıkması ve kültürel çoğulcu bir toplumsal yapıya sahip olması için Kürt açılımı çerçevesinde acilen hayata geçirilmesi gerektiğini düşündüğümüz konuları paylaşmak istiyoruz:

  1. Gerekli yasal düzenlemelerle hapishanelerdeki Terörle Mücadele Kanunu mağduru çocukların salıverilmesi
  2. Kürt sorunu ile ilgili siyaset yapmanın önündeki tüm yasal engellerin kaldırılması ve tutuklu bulunan Kürt siyasetçilerin serbest bırakılması
  3. Anadilde eğitim hakkının önündeki tüm yasal engellerin kaldırılması
  4. Başlayan ama gerisi gelmeyen dağdan inişlerin yeniden gündeme gelmesi ve çatışma ortamına son verilmesi
  5. Irk, dil, inanç, kültür, cinsiyet, cinsel yönelim ayrımı gözetmeksizin tüm toplum kesimlerine eşit mesafede duran, temel insan haklarını ve özgürlüklerini güvence altına alan demokratik bir anayasa yapılması

Bu taleplerimizi dikkate alarak gerekli adımları atacağınızı umut ediyor, konuyla ilgili gelişmeleri takip etmeye devam ediyoruz.

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu

BGST

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.