İnsanlık Anıtı İçin ‘Ucube’ Karar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Başbakan Erdoğan’ın “ucube” diyerek yıkılmasını istediği, “İnsanlık Anıtı” için Kars Belediyesi’nden kötü haber geldi. Kars belediyesi, Mehmet Aksoy imzalı heykel için yıkım kararı aldı. Belediye Meclisi, 11 AKP ve 8 MHP’li üyenin “evet” oylarıyla heykelin yıkılması kararlaştırılırken 4 CHP’li üye ise ret oyu kullandı.

İnsanlık Anıtı’na ‘ucube’ diyerek tartışmayı başlatan Erdoğan, “Hasan Harakani’nin türbesinin yanına bir ucube koymuşlar, garip bir şey dikmişler. Oradaki tüm vakıf eserlerinin, o sanatkârane eserlerin olduğu yerde böyle bir şey olması düşünülemez. Konuyla ilgili olarak belediye başkanımız görevini süratle yerine getirecektir. Bunu süratle bekliyoruz. İnşallah ilk gelişimizde bunu da göreceğiz. O bölgeyi de gayet güzel bir park haline belediye getirecektir’’ demişti.

‘KANUNLARI UYGULUYORUZ’
Kars belediyesi Başbakan Erdoğan’ın bu talebini yerine getirerek, yıkım kararı aldı. Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, 6 Ocak’ta Anıtlar Yüksek Kurulu, izin alınmadan yapılması ve kültür varlığı olan tescilli bölge üzerinde yapıldığı için belediyeden işlem yapılmasını istediğini söyledi. “Biz de bugün gündem getirdik ve oy çokluğuyla yıkım kararı çıktı. Biz heykellerin yapılmasını tartışmıyoruz. Kanunlar kalkması gerektiğini söylüyor” diyen Bozkuş, kanunları uyguladıklarını belirtti.

‘BELEDİYE İLE SÖZLEŞMEM VAR’
Mehmet Aksoy ise heykelin tüm izinler alınarak yapıldığını dile getirdi. Bu nedenle heykeli yıktırmayacağını ve gerekirse önünde duracağını belirten Aksoy, “Söylenenlerin çoğu doğru değil. Bizim 2006 yılında koruma kurulundan kararımız var. Belediye ile sözleşmem var. Ben uzaydan mı geldim ve bunu hiç kimse görmeden yaptım. Müsaade alınmamış deniyor, tüm izinler mevcut” dedi.

Bu yıkımın Türkiye’yi dünya kamuoyu karşısında küçük düşüreceğini belirten Aksoy, “Heykel fiziki olarak tabii ki yavaş yavaş yıkılabilir. Ama büyük ihtimalle bu çok uzun zaman sürecektir. 1 yılı, 2 yılı bulacaktır. O kadar zaman içerisinde de bütün dünyada ses getirecektir. Bunun yapılmaması gerekir. Türkiye’nin dünyaya böyle bir imaj vermemesi gerekir. Bu çok üzücü bir şeydir. Yetkililerin, kurumların bu sorumlulukta olmaları gerekir. 3 sene içerisinde bir Koruma Kurulu 5 karar değiştirir mi? Yıkım kararı var deniyor, ben buna inanmıyorum. Böyle bir karar yoktu. Bir anda nereden çıkartıldı, imzalandı’’ diyen Aksoy, Kars halkına seslenerek sanata ve sanatçıya sahip çıkmaları çağrısında bulundu.

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.