Ayrin Ersöz’ün Projesi “Dans Etmek Ya Da…” Berlin'de Sergileniyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – Geçen sene 17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında sergilenen Ayrin Ersöz’ün projesi “Dans Etmek Ya Da…”, Ballhaus – in/out projesi kapsamında 1-4 Haziran tarihleri arasında Berlin’de sergilenecek.

Almanya gösteriminden önce, 24 Mayıs’ta Yıldız Teknik Üniversitesi Yüksel Sabancı Sanat Merkezi Dans Stüdyosu’nda açık provası gerçekleştirilen gösteri, iki icracının sesleri ve bedenleriyle aktardığı, yaşanmış bir hikâyenin etrafında kurgulanmış. Hikâyeyi besleyen, tek başına da belli bir etki oluşturabilen bir görsel tasarıma sahip olan gösterinin (özellikle finaldeki) müziği de oldukça etkileyici. Proje, seyircinin Osmanlı döneminin dansçıları ile bugünün dansçılarının, Osmanlı döneminin Romanları ile bugünün Romanlarının yaşadıklarını ilişkilendirmesine, İstanbul’daki toplumsal yaşamın geçmişini ve bugününü karşılaştırmasına vesile oluyor. Oldukça kısıtlı imkânlarla gerçekleştirilen proje, içinde yaşanılan coğrafyadan ve ciddi bir arka plan çalışmasından beslenen bir çağdaş sanat örneği olması anlamında da önemli bir yerde duruyor.

Gösterinin hikâyesi ile katkıda bulunanları da şöyle:

Kendine çıkış yolu arayan yaşlanmış erkek dansçı, doğuştan yetenekli bir çocuk ile karşılaşır. Onu yanına alarak yetiştirir ve kısa sürede İstanbul’un benzersiz ustalıktaki en ünlü dansçısı yapar. Fakat bu dansçının, ak erkek dansçı (köçek) kimliğinin ardında gizlediği bir kusurcuğu vardır. Aralarında bir sır olarak özenle saklanan bu kusurun açığa çıkması onları ölümcül bir yolculuğa sürükler.

Reşad Ekrem Koçu’nun meddahlara meraklı Edirneli Ekmekçizade Üveys Çelebi’nin 1711 yılında Edirne’de dönemin ünlü meddahlarından Burnaz Ali’den dinlediklerini kaydettiği defterden romanlaştırdığı ve Köçek İbo’nun (Güllü) yaşamını konu alan bu öykü, performansçının ve izleyicinin merakını kışkırtan sorulara yol açıyor.

Metin & Performans: Ayrin Ersöz

Dansçı: Canan Yücel

Müzik: Evrim Demirel

Işık Tasarım: Ayşe Sedef Ayter

Görsel Tasarım: Gülfem Erdoğan

Program için bkz: http://www.ballhausnaunynstrasse.de/

Berna Kurt – Mimesis

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.