Tiyatroda ve Sinemada Çığır Açan Yeni İsimler!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yaşam Kaya

2011 tiyatro sezonunu geride bıraktığımız şu günlerde tiyatro grupları hummalı biçimde yeni sezona hazırlık yapıyor. Grupların yaz sıcağında eylül ayına çıkaracakları oyunlar şimdiden herkeste derin bir merak uyandırmış durumda. Tiyatroda yeniliklere açık, geçmiş zihniyetinden uzak, 2000’li yılların anlatılarını özümsemiş isimler günden güne çoğalıyor. Bunlardan bir tanesi ‘The Club’ adında yeni bir tiyatro mekânı açan Cihan Sağlam!

Tiyatronun konservatuarı bitiren genç isimler arasında bambaşka boyutlara uzandığını görürken sinema alanında da güzel projeler ortaya çıkıyor. Çektiği kısa filmle Türkiye’de, Avrupa’da dikkatleri üzerine çeken Mehmet Beşir Çengelli! Bu genç isimlerin tiyatroda ve sinemada neler yaptığına gelin birlikte bakalım…

‘The Club’: Sözün Başladığı Yer

Şu sıralar İstanbul Beyoğlu Belediyesi’nin sokaklarda yaptığı sözde temizlik çalışması faaliyetiyle gündeme gelen Asmalımescit, 17 Eylül 2011 tarihinden itibaren tiyatro ile adından söz ettirecek. ‘The Club’ tiyatronun yer-mekân sıkıntısı çektiği şu günlerde tüm gruplara derin bir soluk aldıracak. Hatırlarsınız belki, Türkiye’de ilk kez down sendromlu bir çocuğu profesyonel tiyatro oyununda başrolde çıkaran ‘Neverland’, Cihan Sağlam ve ekibinin ilk tiyatro projesiydi. Proje o kadar etki yarattı ki, grup yeni çalışmalarını kendi sahnesinde yapmaya karar verdi. Asmalımescit’in tam ortasında, muhteşem bir ‘In Yer Face’ sahne ile yeni sezona hazırlanan ‘The Club’, Türkiye’de bugüne kadar yapılmayan bir işe de kalkışıyor.

Yerli Genç Yazarlar, Yerli Oyunlar

‘The Club’ açılış manifestosu olarak sadece yerli genç yazarların oyunlarını sahneye aktaracağını deklare etti. Sahnelerinde hiçbir şekilde yabancı yazarlara yer verilmeyecek. Grubun ayrıca konservatuarı bitirmiş genç isimlere kapıları sonuna dek açık. Şimdiden genç gruplar mekâna başvurularını yapmış. ‘The Club’ın Genel Sanat Yönetmeni Cihan Sağlam kendi yazdığı iki oyununu sahneye koymak için çalışıyor. Oyunlar neredeyse bitmek üzere, seyirciye kavuşmak için gün sayıyor. Kadir Has, Mimar Sinan Üniversitesi mezunu bu genç isimler, ülke tiyatrosunda yaşanan sıkıntının kaynağını büyük ölçüde tespit ederek işe koyulmuş. Yerli genç yazarların oyunlarını insanlara sunarak, tiyatroda tutunmaya çalışan isimlere büyük kapıları açmayı hedefliyorlar.

‘The Club’ sinema alanında da büyük projelerle ilerliyor. Grubun yeni çektiği ‘Baks Bani’ adlı uzun metrajlı filmleri Cannes Film Festivali 2011 Kataloğu’na girmiş. Cihan Sağlam’ın yönettiği film, birçok uluslararası film festivaline yollanmış.

‘The Club’ yerli yazar ve yönetmenlerle Türkiye’de yeni bir hareketi başlatıyor!

Mehmet Beşir Çengelli İsmine Dikkat

Mehmet Beşir Çengelli, 24 yaşında genç bir yönetmen. İlk kısa metrajlı filmi ‘Sek…Sek..’ ile sinema dünyasına ağır ve yavaş adımlarla girmiş. Daha önce birçok şirkette, sinema filmlerinde yönetmen yardımcısı ve sanat yönetmeni sıfatlarıyla görev alan genç yönetmen, çektiği yeni filmi ile Türkiye ve dünya halkları arasında barış köprüleri kuruyor. Savaşların içinde oradan oraya savrulan dünyada, genç bir yönetmenin iki kız çocuğuyla beraber ‘barış’ için sinema filmi çekmesi olağanüstü bir düşünce. Mehmet Beşir Çengelli, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümü mezunu bir isim. Sinemaya aşık olduğu günden yana kendisini bu sektöre adamış. ‘Sek…Sek…’ uluslararası arenada büyük övgüler alıyor. İtalya, İngiltere, Fransa gibi ülkelere yollanan film, festival jürilerinin ve eleştirmenlerin dikkatini çekerek büyük bir patlama yaratacak gözüküyor. Yönetmene yazılanlar, söylediklerimi destekler nitelikte.

Gençler Sanatı Değiştiriyor

Cihan Sağlam’ın ‘The Club’ oluşumu tiyatro ve sinema alanında yerli üretimleri ortaya çıkarırken, zamanında usta isimlerin yapamadığı bir zorluğun üstesinden gelmeyi hedefliyor. Mehmet Beşir Çengelli, genç ve dinamik zekasıyla sinema tarihine geçecek işler yapmaya başladı. Bir eleştirmen olarak bu iki isme destek vermek bizlerin görevi! Ellerini taşın altına sokan kaç kişi kaldı ki?

Birgün

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Yaşam Kaya

Yanıtla