BP’nin Dünya Skakespeare Festivali Sponsorluğu Protesto Edildi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Son yıllarda pek çok kültür kurumu BP ile sponsorluk anlaşmaları yaptığı için sanat camiasının tepkisini çekiyordu. Protestoların hedefinde bu kez, Dünya Shakespeare Festivali için BP ile sponsorluk anlaşması yapan Kraliyet Shakespeare Tiyatrosu vardı.

BP’nin kültürel bir kuruma finansal sponsorluğu sanat camiasında bir kez daha hararetli tartışmaları tetikledi. Bir grup İngiliz aktörün petrol şirketi ile Kraliyet Shakespeare Tiyatrosu arasındaki ortaklığı protesto etmesinin ardından, bu kez de Dünya Shakespeare Festivali tepkinin merkezi oldu.

Dünya Shakespeare Festivali, şairin Londra’daki Kültür Olimpiyatları ile aynı zamanda oynanan oyunlarının küresel çapta bir kutlaması. Festival, dünyanın farklı yerlerinden gelip Britanya’daki buluşma noktalarında birleşen sanat grupları ile Shakespeare’ın bu zamana kadar sahnelenmiş en büyük kutlaması olarak görülüyor.

Kraliyet Shakespeare Tiyatrosu, festivali, Shakespeare’s Globe’un ortaklığı ile düzenliyor. Shakespeare Globe, şairin tüm oyunlarının her biri farklı dillerde sahnelenmesini de içeren ‘Globe to Globe’ etkinliğini düzenliyor.

Ülkedeki sanat kurumlarının etkinliklerini duyurmak için çıkarılan Stage UK’nın haberine göre, bir grup aktör, tam da Shakespeare’ın oyunu “The Tempest”in doğduğu kasaba Stratford-upon-Avon’daki gösteriminden önce, BP’nin sponsorluğu için bir protesto düzenledi. Grup, “BP ile ya da BP’siz” başlıklı bir internet sitesi kurdu. Siteye http://bp-or-not-bp.org/linkinden ulaşılabilir.

Reclaim Shakespeare Topluluğu adlı protesto örgütü internet sitesinde şöyle dedi: “Kraliyet Shakespeare Tiyatrosu’na şunu söylüyoruz: kendinizi aldatmayın. Ya kendiniz olun ya da eleştirel olmayacak ve BP ile olan sakıncalı ilişkinizden vazgeçmeyecekseniz hiçbir şey olmayın.” (‘Kendinizi aldatmayın’ ifadesi Hamlet’ten bir alıntı-ç.n) Grup ayrıca @ReclaimOurBoard kullanıcı adıyla bir Twitter hesabı açtı.

BP, 2010 yılında Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısıyla gündeme gelmişti. Bu, tarihteki en büyük petrol sızıntısıydı.

Petrol şirketinin son yıllarda diğer kültür kurumlarıyla yaptığı sponsorluk anlaşmaları eleştrilere neden oluyordu. Londra’daki büyük sanat galerisi Tate Britain,2010 yılında, BP ile ortaklığı nedeniyle  protestocuların hedefi haline gelmişti.

Güney Kaliforniya’da BP ile sponsorluk anlaşmaları olan kuruluşlar arasında Aquarium of the Pacific ve Los Angeles Country Sanat Müzesi de var.

Yakindunya

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.