Ufa’da Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali Düzenlenecek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

TÜRKSOY Uluslararası örgütü heyeti Rusya federasyonuna dahil Başkırdıstan cumhuriyetinin başkenti Ufa’yı ziyaret etti. Başkırdıstan Kültür Bakanlığı uluslararası işbirliği şübesi müdürü Aygul Habibulina Rusya’nın Sesi” radyosunun muhabirine verdiği demeçte bu ziyaretin sonuçları hakkında şunları söyledi:

6 ila 13 Eylül tarihlerinde Ufa, TÜRKSOY Örgütü üyesi ülkelerin Kültür bakanlarını kabul edecek. Bundan başka Başkırdıstan’ın başkenti 5. kez düzenlenecek “Tuganlık” adlı Türkçe tiyatro yapan ülkeler festivaline ve “Kültürler diyalogu” konferansına evsahipliği yapacak. Aynı günlerde Türkçe şiirlerin tercümanları arasında yapılacak uluslararası müsabakanın sonuçları açıklanacak. Gördüğümüz gibi çok kapsamlı program uygulanacak. Bu programdaki etkinliklerin hazırlıklarına artık başlandı. Başkırdıstan Kültür Bakanlığı yönetimi ile TÜRKSOY örgütü temsilcileri arasında yapılan görüşmelerde bu hazırlık işlerine de değinildi.

Türkçe tiyatro yapan ülkeler festivali Ufa’da 5. kez yapılacak. İlk kez böyle bir etkinlik Ufa’da 1991-de düzenlendi.

Başkırdıstan cumhuriyeti 20 yıldır TÜRKSOY ile sıkı işbirliği sürdürüyor. Son zamanlarda bu uluslararası örgütün himayesi altında Başkırdıstan cumhuriyetinde ve TÜRKSOY üyesi ülkelerde, bu arada Türkiye’de Başkırd Doğubilimcisi ve toplum adamı Ahmedzaki Validi Tugan’ın anısına bazı etkinlikler organize edildi.Aygul Habibulina demecinin ilerisinde şunları söyledi:

Bu yıl 24 Mayısta İstanbul üniversitesinde Ahmedizaki Validi Tugan büstünün açılışı yapıldı. Tugan, İstanbul üniversitesinde 40 yılı aşkın süre içinde Türk halklarının tarihi konusunda konferanslar verdi. İstanbul üniversitesi yakınındaki parka Başkırd bilim adamının adı verildi.

Aygul Habibulina Başkırdıstan cumhuriyetinin, kültür alanında TÜRKSOY örgütüne üye tüm ülkelerle, bu arada Türkiye ile işbirliğini geliştirdiğini belirterek şunları hatırlattı:

18 Mart ila 2 Nisan tarihlerinde Başkırdıstan halk oyun topluluğu Türkiye’de turne yaptı. Türkiye’nin 10 kentinde konserler verildi. Nisan sonlarında ve Mayıs başlarında Türkiye’nin bazı kentlerinde konserler veren TÜRKSOY gençlik senfonik orkestrasına Ufa devlet sanat akademisinin öğrencileri dahildi.

Mayıs ayının sonlarında İstanbul’da Başkırdıstan Cumhuriyetinin Kültür günleri etkinliği geçti. “Topkapı”parkında Başkırd halkının tarihine ve etnografyasına ilişkin sergi organize edildi.”Reşat Nuri” tiyatrosunda Türk tiyatro yazarı Tuncer Cücenoğlu’nun Başkırdıstan gençlik müzik tiyatrosunda sahnelenen “Çiğ” oyunu izleyicilerle buluşturuldu. Cücenoğlu bu oyunu izleyerek tüm salondakiler gibi çok beğendi. Başkırd oyuncuları çok alkışlandılar “Çiğ”oyunu İstanbul basınında da pozitif yankılar uyanırdı. Demek bu oyun gazetecilerin hoşuna gitti.

Ufa’da geçecek Türkçe tiyatro yapan ülkeler festivaline katılacak Türk oyuncularının da iyi kabul görecekleri açıktır. Hangi tiyatro topluluğu Başkırdıstan’a gelecek, hala belli değildir.

Rusya’nın Sesi

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.