Özgürlük Tiyatrosu’ndan Acil Eylem Çağrısı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / İşgal altındaki Filistin’in en etkili tiyatro topluluğu olan ve kurucularından yazar/yönetmen/oyuncu Juliano Mer Khamis geçen yıl suikaste kurban giden Özgürlük Tiyatrosu acil eylem çağrısı yaptı. Özgürlük Tiyatrosu’nun kurucularından ve Filistin Direnişinin önemli isimlerinden olan Zakaria Zubeidi bir süre önce tutuklanmış ve adil yargılanmadığı, gözaltında ve hapishanede işkence gördüğü ve haklarının ihlal edildiği gerekçesi ile açlık grevine başlamıştı.  17 Eylül günü Zakaria Zubeidi ’nin mahkumiyetinin keyfi bir şekilde 19 gün daha uzatılmasıyla Zubeidi açlık grevini sürdürme kararı aldı. Doktorlar, Zubeidi’nin hayati tehlikesinin bulunduğunu, birkaç gün içinde hayatını kaybedebileceğini belirtiyorlar.

Özgürlük Tiyatrosu işgal altındaki Filistin Yönetimi’nin bu keyfi uygulamasını protesto etmek ve Zubeidi’yi özgürlüğüne kavuşturmak için bir imza kampanyası başlattı. Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas’a hitaben gerçekleştirilen bu imza kampanyasına bir gün içinde dünyanın her tarafından destek geldi. İmza kampanyasına katılmak için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz:

https://www.change.org/petitions/president-mahmoud-abbas-free-zakaria-zubeidi-2

Bugün (20 Eylül) Özgürlük Tiyatrosu’nun web sitesinden yapılan açıklamaya göre imza kampanyası etkili olacak gibi görünüyor. Filistin Yönetimi’nin geri adım atması ve Zubeidi’yi serbest bırakcağı sözü vermesi üzerine Zubeidi açlık grevini askıya aldı. Zubeidi’nin 23 Eylül Pazar günü serbest bırakılması bekleniyor. Alınan karada imza kampanyasının yanı sıra, Avrupa Birliği delegasyonunun Başbakan Salam Fayyad’la görüşerek, Zubeidi ve diğer tutsakların gördüğü muameleden duydukları endişeyi belirtmesinin etkili olduğu söyleniyor.  Ama Özgürlük Tiyatrosu verilen sözden memnun olsalar da Filistin Yönetimi’nin daha önce verdiği birçok sözden döndüğünü belirterek, Zubeidi uluslararası hukuka uygun biçimde yargılanana kadar Filistin Yönetimi üzerinde baskı kurmaya ve süreci takip etmeye kararlı olduklarını söylüyor.

Cüneyt Yalaz  / MİMESİS

Paylaş.

Yanıtla