Tiyatro Oyununda Sigara İçen Oyunculara “Tütün Yasağı“ Cezası

Pinterest LinkedIn Tumblr +

AKP iktidarının heykel, dizi ve nü resimden sonra hedefine oturan tiyatro oyuncuları ilginç bir cezayla karşı karşıya kaldı. Oyun sırasında sahnede sigara içen oyuncu hakkında kapalı alanda sigara içtiği gerekçesiyle tutanak tutuldu.

Olay 14 Aralık günü, Devlet Tiyatroları Cevahir sahnesinde gerçekleşti. “Sezuan’ın İyi İnsanı” adlı oyunun bir sahnesinde, oyuncuların sigara içmesi gerekiyordu. Oyun gereği sigara içilmişti… Oyundan hemen sonra İl Tütün Kontrol Denetçisi Sedat Kaya, kulise geldi ve oyunculara kapalı alanda sigara içtikleri için ceza kesmeye kalkıştı.

Oyuncuların tepkisi üzerine ceza kesilmedi ancak denetçi Sedat Kaya ve polis memuru Yücel Özkan oyuncular hakkında tutanak tuttu.Tutanaktaysa “Yapılan denetimde sahnede sigara içen oyuncular görüldü ,sigara içen şahıslar hakkında para cezası uygulamak için kimlikleri istendi” gibi ifadelere yer verilmişti.

Oyunda sigara içtiği bir sahne bulunan oyuncu Zühtü Erkan olayı Ulusal Kanal’a değerlendirdi.
“Sahnede olabilirlik var olamazlık var butun bu kafa karışıklıkları sadece bizim sahnelerimiz için değil bu ülkeninde içine düştüğü ironik ve aymaz bir durumun göstergesi olarak tecelli ediyor maalesef.”

“Tiyatro kapalı bır alan değildir bir özgür alanıdır” diyen Zühtü Erkan bu tür uygulamalarla toplumun baskı altına alındığını söyledi.

“Ne yazık ki cok cok daha ağır acıl yaşamsal sorunlarımız varken hükumetlerın kendini komiser adletmiş insanları bir oyuna gelip gizlice fotograf cekip rapor tutabiliyolar.  Antetlı kağıtlara koskaca hilal yıldız koyup, çok ağırlıklı bı durummuş gibi zabıtlar tutuluyor. Bunların gostergesi beni sanatçı olarak besler sanatçı olarak zor zamanlarda biz çok guzel işler çıkarırız ama bir ülkeyi beslemez bır toplumu beslemez.”

“Sezuan’ın İyi İnsanı” oyununun yönetmeni Yücel Erten de konu hakkında bir değerlendirmede bulundu. Erten, yasağın uygulanış biçimini bir cehalet örneği olarak niteledi: “Sanatta suç ve kabahat aramak uygarlıkla, demokratlıkla bağdaşan bir yaklaşım değil. Ama Türkiye’deki hakim baskıcı anlayış, taassubun da abanması ile bu alanda yasaklar üretme yolunda. Bu sadece sansür olmakla kalmıyor, sanata karşı hoyrat, vahşi bir hırpalamaya da yol açıyor. Tiyatro sahnesinde sigara yasağı konusu da, ya sanatla hayatı birbirinden ayırt edememe cehaletine yaslanıyor ya da özgür sanata yeni bir baskı denemesi olarak bilinçle ve kasıtla kullanılıyor.”

Özge Tezel

Ulusalkanal

Paylaş.

Yanıtla