Tiyatro Eleştirmenleri: "Durum Vahim!"

Pinterest LinkedIn Tumblr +

tebMimesis Haber / Başbakanın tiyatroların özelleştirileceğini açıklamasıyla birlikte hükümette başlayan yasa çalışmaları kapsamında taslaklar hazırlandığının basına sızması üzerine Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı Başkanı Üstün Akmen bir yazılı açıklama yaptı.

Hem Devlet Tiyatroları’nı hem de Devlet Opera ve Balesi’ni kapatırken, sanatla ilgili tüm konularda yetkiyi bakanlar kurulu tarafından atanacak 11 kişilik “Türkiye Sanat Kurumu”na veren yasa taslağının kamuya sızması üzerine bir açıklama yapan Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı (TEB) ve Sahne Sanatları Eleştirmeni Üstün Akmen  “Durum vahim” dedi.

Taslakta, ödenekli tiyatrolara bundan böyle kadrolu oyuncu alınmayacağının, emekliliği gelenlerin emekli olmaya özendirileceğinin, mevcut kadrolu oyuncuların da bir havuzda toplanacağının anlaşıldığını söyleyen Üstün Akmen, kadrosu olmayan kurumun tasfiye halindeki kurum olacağını iddia etti.

“Amaç ödenekli tiyatroların, operanın, balenin tasfiyesi” diyen Akmen, emekliliğe özendirmeyle yıllar içinde oluşmuş olan mesleki birikimin, deneyim ve usta çırak ilişkisinin ortadan kalkacağını da söyledi. “Her ödenekli sanat kurumu prodüksiyon tiyatrosuna dönüşecek, olacak iş mi bu” diyen TEB Başkanı: “Oyunculuk sanatı, akademik tiyatro anlayışından uzaklaşacak, sanatçılarımız taşeronlaştırılacak. Diğer taraftan, Devlet Tiyatroları’na bağlı bölgelerin özel idarelere ya da belediyelere devredilmesi söylentileri var. Bu bir trajedi” dedi.

“Muhafazakâr sanat oluşturmalıyız” diyenlerin bugüne değin sinemada, ana akım kitaplarda, dizilerde, tiyatroda, plastik sanatlarda, psikolojide, reklamcılıkta olmadıklarını anlatan Üstün Akmen açıklamasında: Bunlar Kültür-sanatın insanlığın bir bütün olarak tarihi birikiminin ifadesi olduğunu hâlâ anlayamadılar, bilmiyorlar. Bu gerçeği sanatçılar, sanat profesyonelleri ve sanatseverler olarak anlatmalıyız. Bu yasa, özelleştirme adı altında, devlete bağlı sanat kurumlarına karşı başlatılan toptan imha harekâtıdır. “İktidar güdümlü sanat’ anlayışına karşı güç birliği oluşturmalı, ortak tavır almalıyız. Bugünkü sistemin revize edilip güncellenmesi gerektiğine itirazımız yok, ama tutulacak yol bu değil ve olmamalı” ifadesini kullandı.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.