Festivaller, Sansürler

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ülke siyasi gündemi Avrupa Birliği mülteci anlaşması, başbakan değişimi ile çalkalanırken; tiyatro gündemi yakın zamanda festival mevsimiyle birlikte canlandı. Üniversite şenlikleri, İstanbul Amatör Tiyatro Günleri biterken İKSV tarafından düzenlenen 20. İstanbul Tiyatro Festivali devam ediyor. Robert Wilson rejisiyle seyirci karşısına çıkacak olan Üç Kuruşluk Opera 13 ve 14 Mayıs tarihlerinde izlenebilecek. Robert Wilson ayrıca 14 Mayıs tarihinde Pera Müzesi’nde bir söyleşi gerçekleştirecek. Bertolt Brecht’in ölümünün 60. yılında Berliner Ensemble İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü’nü alacak. Berliner Ensemble genel sanat yönetmeni Claus Peymann 13 Mayıs Cuma günü yine Pera Müzesi’nde bir söyleşiye katılacak. Yapıldığı her sene fiyatları ya da programı sebebiyle eleştiri konusu olan İstanbul Tiyatro Festivali en kapsamlı ve  profesyonel tiyatro festivali olmayı sürdürüyor.

Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri’nde ödül alanların konuşmalarında geçen eleştirel bölümler TV8’de yayınlanan bant yayınında kesildi. 20.si yapılan Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri’nde konuşmalara uygulanan bu sansür akıllara Altın Portakal Film Festivalinde A Haber’in Nadir Sarıbacak’ın konuşmasını sansürlemesini getirdi. Nadir Sarıbacak’ın konuşmasının sansürlenmesi kamuoyunda yankı bulmuş ve tepki çekmişti. Yine yakın zamanda 27. Ankara Film Festivali Roboski belgeselinin festivalden çıkarılması tartışmasıyla başlamıştı. Bu sefer Sadri Alışık ödülleri sahipleri sansürlendi. Basın kısıtlamalarına ve sansüre karşı daha yüksek sesle birlikte karşı çıkmak gerek.

Sezon yavaş yavaş kapanırken sahne sanatçıları önümüzdeki dönemin gösterilerine kafa yormaya, çalışmaya başlayacaklar ve önümüzdeki dönem TÜSAK yasa tasarısı, tiyatroya yönelik maddi baskılar temel gündemi oluşturacağa benziyor. Sahne sanatlarına yönelik yasa ve yönetmeliklerde bir değişikliğe gidilmesi şart gözüküyor, bu konuda sahne sanatlarının ve sanatçılarının halinin daha iyiye doğru götürülmesine yönelik olması için tiyatrocuların bir baskı mekanizması oluşturması gerekliliği ayan beyan ortada gözüküyor.

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla