Karantinada Tiyatro Provaları Belgesele Dönüştü

Pinterest LinkedIn Tumblr +

COVID-19 pandemisi sırasında evlerine kapanan 3 tiyatro öğrencisinin gündelik hayatlarını cep telefonlarıyla kayıt altına almasını konu edinen belgesel çekildi.

COVID-19 pandemisi sırasında evlerine kapanan 3 tiyatro öğrencisinin gündelik hayatlarını cep telefonlarıyla kayıt altına almasını konu edinen belgesel çekildi. Yapımcılığını Onur Başer’in, yönetmenliğini Rıdvan Karaman’ın yaptığı Coronameron Belgeseli, Orta Çağ’daki veba salgınını anlatan Decameron’dan sahneleştirilen bir oyunu, hocalarıyla internet üzerinden bir araya gelerek prova eden öğrencilerin evleri sahneye, hayatları oyuna dönüşmesini anlatıyor.  Rıdvan Karaman’ın ikinci uzun metraj belgeseli olan Coronameron’un çok yakında ulusa ve uluslararası festivallere katılması planlanıyor.

Karaman, belgesel fikrinin, koronavirüs salgınının tüm dünyada etkisini göstermeye başlamasıyla birlikte ortaya çıktığını aktarıyor. Salgının gündelik hayat ve insan psikolojisi üzerindeki etkileriyle ilgilenen Karaman, belgeselin konusunu şöyle anlatıyor: “Belgeselde hayatlarına tanıklık ettiğimiz üç kişi, Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü’nün 2020 yılında mezuniyet aşamasında olan oyunculuk öğrencileri. Öğrenciler, eve kapandıkları süreçte bir taraftan gündelik hayatlarını kayıt altına alırken, diğer taraftan okuldaki oyunculuk hocalarıyla internet üzerinden bir araya gelerek bir oyun çalışıyorlar. Belgeselde prova sürecini ve sahnelenişini gördüğümüz oyun, 14. yüzyılda İtalyan yazar Giovanni Boccaccio tarafından yazılan ve Orta Çağ’daki veba salgınını anlatan Decameron adlı kitaptan uyarlandı. Belgesel, bir yandan koronavirüs salgınıyla veba salgını arasında kurduğu bağ üzerinden geçmişle şimdinin, diğer yandan ise sürmekte olan gündelik hayat ve çalışılan tiyatro oyunu arasındaki bağ üzerinden kurgu ve gerçeğin örtüşmesi üzerine bir yaklaşıma sahip. Kurgu ve gerçek arasındaki ayrım giderek silikleşerek, hayat ve oyun yeni bir gerçeklikte birleşiyor.”

Karaman, bu belgesel sayesinde hayat-oyun ilişkisini farklı bir açıdan ele alma fırsatı bulduğunu ifade ederek, “Bu yıl ulusal ve uluslararası pek çok film festivalinde yarışmayı planladıklarını dile getireceğiz” diyor.

Hibya Haber Ajansı

Paylaş.

Yanıtla