Genco Erkal’a Cumhurbaşkanına Hakaretten Dava Açıldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatro sanatçısı Genco Erkal hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

Tiyatrocu Genco Erkal hakkında, ikisi 2016, biri 2020 yılında paylaşılmış üç ayrı tweetten ötürü ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ gerekçesiyle iddianame düzenlendi. ‘Suçun aleni ve zincirleme işlendiği’ gerekçesiyle cezanın arttırılması istendi.

Savcılığın 2016’da gönderilen ihbarı beş yıl sonra işleme koyduğu ve Erkal’ın Twitter hesabında geriye dönük tarama yapıp üç tweeti seçtiği ortaya çıktı. Erkal’ın “3 farklı paylaşımında Erdoğan’a hakaret ettiği” belirtilerek 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.

İHBAR 5 YIL SONRA İŞLEME KONDU

İddianameye göre Genco Erkal hakkında 20 Temmuz 2016’da İ.K. tarafından e-mail yoluyla Emniyet’e ihbarda bulunuldu. İhbar beş yıl sonra işleme kondu ve bir araştırma raporu hazırlandı. Erkal’ın @dostlartiyatro rumuzlu hesabında inceleme yapılarak, üç tweetin ‘suç içerdiği’ ileri sürüldü.

O tweet’ler şöyle:

“7 Haziran 2016: Ailenin çocuk doğurup doğurmayacağına karışacağına diplomayı ortaya bir koy bakalım. Arkadaşın rektörden de olsa, sahte de olsa görelim şunu.

16 Kasım 2016: Başkanlık sistemi yetmez. Türk usulü çobanlık sistemi olsun.

16 Ağustos 2020: ‘Erdoğan, Ayder Yaylası’nda 2022’ye kadar çalışmanın bitirilmesini hedefliyoruz.’ Eyvaaah, güzelim doğa harikası Ayder Yaylası’nı bitirmeye karar vermiş. Parmağının değdiği yeri beton edip kurutuyor.”

‘HAKARETE BAŞVURMADIM!’

İddianamede ifadesine yer verilen Erkal, 60 yıldır politik tiyatro yaptığını, paylaşımların kendisine ait olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Hiçbir zaman hakaret yoluna başvurmadım. Bunu kendime yakıştırmam. Ben cumhurbaşkanlığı sistemine, çevre katliamlarına, laik bir ülkede sürekli din olgusunun siyasi malzeme olarak kullanılmasına, ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına, insanların düşünceleri nedeniyle hapis yatmasına, yoksulları daha yoksul kılan bir düzene karşıyım. Buna ilişkin görüşlerimi eleştiri sınırları içerisinde aktardım.”

İddianame değerlendirilmek üzere İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. İddianame kabul edilirse Erkal, önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.

Gazete Duvar

Paylaş.

Yanıtla