“Elvan’la Polikrom Portreler” Başlıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

BGST-Tiyatro’nun yeni projesi Polikrom Portreler’in dijital sahne ayağı bugün (23 Ekim) seyirci ile buluşacak. “Elvan’la Polikrom Portreler” adlı video-serinin ilk bölümü bugün 20.00’de BGST-Tiyatro YouTube kanalında.

Projenin basın metnini sizlerle paylaşıyoruz.

Polikrom Portreler, kimi gerçek, kimi kurmaca, birbirinden renkli kadınların hikayelerini dijital sahne, söyleşiler ve grafikler aracılığıyla izleyici ve okuyucuya taşıyan bir proje.

Projenin bir ayağını  dijital sahne oluşturuyor. Bu dijital-oyunda, ana akım medyada gazetecilik yapmak içine sinmeyince kendi YouTube kanalını açan akademisyen ve gazeteci Elvan karakteri, hayatlarını başkalarına destek olmaya adamış kadınlarla söyleşiler yapıyor. “Elvan’la Polikrom Portreler” kanalında, kurmaca ama ayakları gerçek hayata basan kadınlarla yapılan söyleşiler, onların ilham verici hikayelerini seyirciye ulaştırıyor.

Yüz yüze buluşma olanaklarının  oldukça sınırlı olduğu pandemi döneminde, tiyatro yapmaya devam etmeninin yollarını araştıran bu proje, BGST-Tiyatro’nun uzun yıllara dayanan “kadınların tiyatrosu” deneyimini farklı bir mecraya -dijital ortama- taşıyor.

Polikrom Portreler projesinin bir başka ayağı da çok farklı arkaplanlardan gelen kadınlarla hayat hikayeleri üzerine söyleşileri içeriyor.  Kurgu karakterleri beslemek üzere  yapılan ve proje ilerledikçe farklı alanlara da açılan bu söyleşiler, hayat hikayelerinin,  yaşama biçimlerini sorgulatan, ilham verici, güçlendirici değerini  öne çıkarıyor. Böylece kurgusal ve gerçek yaşam hikayeleri www.polikromportreler.com adlı web sitesinde bir araya geliyor, birbirini besliyor. Web sitesi de sanatçı Zeycan Alkış’ın çizimleri ve tasarımı ile projenin bir diğer ayağını oluşturuyor.

Hollanda Konsolosluğu’nun verdiği bir destekle gerçekleştirilen bu projede,  Sevilay Saral oyunları yazdı. Aysel Yıldırım oyunların rejisini yaptı. BGST-Tiyatro’dan Aysel Yıldırım ve Büşra Karpuz  ile Hollandalı oyuncu Nazmiye Oral oyun karakterlerini canlandırdı. Türkiye’deki söyleşileri Ülker Uncu, Hollandalı kadınlarla yapılan söyleşileri Martha  Gallego gerçekleştirdi. Zeycan Alkış, web sitesindeki çizimleri yaptı ve web sitesini tasarladı.  Nazmiye Oral’ın oynadığı bölüm için Hollanda’dan Female Economy ile birlikte çalışıldı.  Projenin koordinatörlüğünü Ülker Uncu üstlendi. Polikrom Portreler  BGST-Tiyatro’ya  renkli işbirlikleri ve  ilişkiler kazandırdı.

Proje ekibinin sorumluluk alanları çok net olsa da,  Türkiye’deki 5 kişilik proje ekibi Mart 2021 – Eylül 2021 arasında her Salı toplantı yaparak yazılan oyunları, söyleşileri, Elvan karakterinin gelişimini, mekan ve kostüm tasarımlarını ve web  sitesinin tasarımını tüm ayrıntılarıyla tartıştı.  Martha Gallego ile  her ay toplantılar yapılarak çalışmalar paralel olarak yürütüldü.

Polikrom Portreler,  proje ekibinin çok emek verdiği, derinleşmeyi hedeflediği bir proje oldu. Bu projenin spesifik temalar üzerinden sürdürülmesi planlanıyor.

Paylaş.

Yanıtla