Facebook ve Instagram Tiyatroyu Sansürleyebilir Mi?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Mustafa Kara’nın dokuz8haber’de yayımlanan yazısının bir kısmını okurlarımızla paylaşıyoruz.]

Tiyatro… Tiyatro Dergisi’ndeki bir yazıyı, söyleşiyi, haberi Facebook ve Instagramda paylaşmak istediğinizde şu uyarıyı görüyorsunuz: “Aykırı”, “Kullanamazsınız”, “İzin vermeyiz”. Ne oldu da tiyatro sansürlenir oldu? Bu tuhaf sansür hikâyesi ile ilgili tüm detaylar ve hep birlikte söylememiz gereken iki sözcük yazıda: #TiyatroSansürlenemez

Tiyatro… Tiyatro Dergisi’nin 6 Ekim tarihinde opera sanatçısı Güvenç Dağüstün ile yaptığı söyleşiyi yayınlanmasından bugüne “tuhaf şeyler“ yaşanıyor. Türkiye’nin köklü tiyatro yayınlarından olan Tiyatro… Tiyatro Dergisi’nin web sitesi Facebook tarafından “ban”landı ve sayfası bloke edildi. Tiyatro… Tiyatro Dergisi’nin Facebook sayfası kullanılamıyor, dergiye ait linklerin olduğu paylaşımlar Facebook ve Instagram’dan siliniyor. Tüm girişimlere rağmen sorun bugüne kadar çözülemediği gibi, “sansürün nedeni ile ilgili” herhangi bir açıklama da yapılmadı.

GEREKÇE PAVLOV’UN KÖPEKLERİ Mİ?

Tiyatro… Tiyatro Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Pak’ın opera sanatçısı Güvenç Dağüstün ile yaptığı söyleşi 6 Ekim tarihinde yayınlandı. Söyleşide Hürriyet gazetesinin Kelebek eki tarafından verilen ödüller konu ediliyor, Güvenç Dağüstün adaylıktan çekildiği Altın Kelebek Ödülleri’ni “Bu ödüller Pavlov’un köpeklerine verdiklerinden” sözüyle eleştiriyordu. Güvenç Dağüstün, Yavuz Pak’ın ödüllerle ilgili sorusu üzerine, “Bazı ödüller kuşkusuz Pavlov’un köpeğine verdiklerinden. Sonra da köpeğin salyaları akar. Bırak sana ödülü sevenlerin versin, salyan da ağzının içinde kalsın” diyordu.

YILLAR ÖNCEKİ PAYLAŞIMLAR SİLİNDİ

Söyleşi yayınlandıktan sonra Facebook ve aynı şirkete ait Instagram tarafından Tiyatro… Tiyatro Dergisi’ne açık bir sansür uygulanmaya başlandı. Dergi temsilcilerinin Facebook ile yaptığı görüşmelerde Tiyatro… Tiyatro Dergisi içeriklerinin “topluluk standartlarına aykırı olduğu” ve “çok fazla spamın söz konusu olduğu” ifade edildi. Engelleme ve yasaklama kararı sadece Güvenç Dağüstün söyleşisi ile sınırlı kalmadığı gibi, yıllar önce yapılmış Facebook paylaşımları dahi silinmeye başlandı. Kullanıcılara Tiyatro… Tiyatro Dergisi linki içeren paylaşımlarının “spam içerdiği”ni, “topluluk standartlarına aykırı olduğu”nu belirten uyarılar gitti ve bu içerikler anında kaldırıldı.

Devamı için tıklayınız.

Dokuz8haber

Paylaş.

Yanıtla