İksv ve Eczacıbaşı’nın “10 Tl’lik Öğrenci Bileti” Muamması

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mehmet K. Özel

her zaman bir seyirci oldum, sanat etkinliklerine seyiri gözüyle baktım ve öyle bakmaya devam edeceğim. lise öğrencisiyken de sanat etkinliği seyircisiydim, üniversite öğrencisiyken de, şu anda da öyle…

öğrenciyken bir sanat etkinliğine bilet almak için yaşadığım zorlukları unutmuyorum. hoş, o zorluklarla bugün de karşı karşıyayım. ama öğrenciyken yaşanan zorluklar çok daha acı verici oluyor. bir öğrenci olarak, gitmek istediğiniz etkinliğe ekonomik nedenlerle gidememek ya da, gitmek istedikleriniz arasından seçim yapmak zorunda kalmak çok acı. ayrıca, bir öğrenci olabildiğince çok sanat etkinliğine giderek kendini beslemeli, kendini zenginleştirmeli. (çünkü iş hayatına atılınca ister istemez daha azına gidebilecek…)

kendim artık öğrenci olmasam da, işim gereği, içinde bulunduğum ortam gereği, hala öğrencilerin arasındayım, onlarla birlikteyim, dertlerini takip edebiliyorum. o yüzden:

iksv’nin eczacıbaşı sponsorluğunda iksv’nin bütün etkinliklerinde öğrenci biletlerini 10 tl’den satışa sunacak olması önemli bir girişim. ancak; eğer iksv ve eczacıbaşı bu girişimlerinde samimilerse, eğer bu girişim daha fazla bilet satmak için bir pr kampanyası değilse, şunu açıklamaları lazım:

etkinlik salonlarının kapasitelerinin % kaçı kadar “10 tl’lik öğrenci bileti” satışa sunulacak?

kamuoyuna, eski senelerde olduğu gibi, “genel olarak satılan öğrenci bileti” sayısına dair, ya da “şu kadar sayıda 10tl’lik öğrenci bileti satışa çıkardık” gibilerinden bir açıklama yapılmasın.

tekrar ediyorum: önemli olan, etkinlik salonlarının kapasitelerinin % kaçı kadar “10 tl’lik öğrenci bileti”nin satışa sunulacağıdır. ve bu yüzde sabit olmalı, etkinlikten ve salondan bağımsız olmalıdır. 

yani, salon ister zorlu psm büyük salon olsun, ister atlas sineması, ister park orman ister alan kadıköy olsun, etkinlik ister yabancı veya yerli sanatçılarınki olsun, bir tiyatro veya bir dans veya bir müzik veya bir film etkinliği olsun; salon kapasitenin % kaçını “10tl’lik öğrenci bileti”ne ayırıyorsunuz?

sonra öğrencilere, (eski senelerde yapıldığı gibi) 100 tane, 1000 tane “10 tl’lik öğrenci bileti” ayrıldı, onlar da ilk 1 saatte bitti, şimdi öğrenci indirimiyle normal bilet alın denmesin.. çünkü bu yapıldı, ve o etkinliğe gitmeye gönül koymuş öğrenci de ne yapsın, 10tl’lik bilet bulamayınca, normal bilet fiyatı üzerinden öğrenci indirimiyle bilet almak zorunda kaldı!

ve bir öneri:

her salonda her etkinliğe kapasitenin en az %30’u kadar “10 tl’lik öğrenci bileti” ayrılmalı. 

hamiş:

iksv gibi 50 yıllık bir kurum, açıklamalarında türkçe hataları yapmamalı değil mi! öznesiz, başı başka başlayıp sonu başka biten cümleler övüne övüne 50 yaşında olduğunu duyuran bir kuruma hiç yakışmıyor. benden uyarması…

Danzon

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Mehmet K. Özel

Yanıtla