Sanatçılar Direnirse

Pinterest LinkedIn Tumblr +

17 Şubat günü Tarkan, yeni single’ı “Geççek”i paylaştı. Şarkı 24 saatte 10 milyon kez izlendi. Şarkıda net bir ifade olmasa da çiçekten günlerin geleceği mesajı bugünkü iktidardan kurtulmak şeklinde yorumlanmaya oldukça müsaitti.

Dünyaca meşhur şarkıcı Roger Waters ise 5 yıldır cezaevinde bulunan Kürt şarkıcı Nudem Durak için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi. Şarkı sözleri nedeniyle 5 yıldır Bayburt cezaevinde bulunan şarkıcının serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Öte yandan tiyatro alanında ise önemli gelişmelerden biri de bağımsız tiyatro salonlarına gelen yüksek elektrik faturalarıydı. Salon işleten sanatçılar pandeminin vurduğu ağır darbeden sonra şimdi de fahiş elektrik faturaları ile karşı karşıya kaldı. Moda Sahnesi normalde 7.000 TL civarında gelen faturası yerine neredeyse üç katı bir ücretle karşılaştığını kamuoyuyla paylaştı. Bu faturayı ödemeyeceklerini ve elektrikler kesildiği takdirde oyunların mum ışığında oynanacağını duyurdu. Portal yazarlarımızdan Dikmen Gürün ise konuyla ilgili şöyle bir yorumda bulundu:

Biz de gider mum ışığında izleriz oyunları keyifle. Zaten şunun şurasında 1800’lerin sonlarında başlamadı mı sahnede elektrik ışığı kullanılmaya! 2022’de dönüş yaparız o günlere…

Ülke içinde çektiğimiz sıkıntılar yetmiyormuş gibi maalesef bir de Karadeniz’in diğer ucunda savaş koptu. Rus otokrat Putin Ukrayna’ya savaş ilan etti.

Moskova’daki Meyerhold Tiyatrosu’nun yönetmeni Elena Kovalskaya, “bir katilden maaş alamam.” deyip istifa ederek Ukrayna işgalini protesto etti.

Hollywood yıldızı Sean Penn  ise işgalin belgeselini hazırlamak için Ukrayna’ya gitti.

Öte yandan savaş süreci uzadıkça batıda da cadı avı emareleri belirmeye başladı. Münih Filarmoni Orkestrası’nın Rus şefi Valery Gergiev, Rusya-Ukrayna savaşını kınamadığı gerekçesiyle görevden alındı.

***

Ekonomik, ekolojik ve siyasal krizler gittikçe yoğunlaşıyor. Şüphesiz bir medeniyet krizinin ortasındayız. “Bildiğimiz dünyanın sonu” gelirken sanatçıların direnişinin yaygınlaşmasına daha çok ihtiyacımız var. Karanlığa karşı gerekirse mum ışıklarıyla… 

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

2 yorum

Yanıtla