Aynur Doğan’ın Sahnesi Neden Kıymetli?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Evrim Kepenek’in Bianet’te yayımlanan yazısının bir kısmını okurlarımızla paylaşıyoruz.]

Aynur’un sahnesinde karanfiller, neşe, hüzün, çok seslilik, müzik, coşku, sarıp sarılmayan bir seyirci vardı, bir tek “nefret” yoktu. Aynur sesinin etkileyiciliğiyle binlerin ruhuna ışık olurken, seyircisi de Aynur’un sesini, müziğini susturmak isteyenlere cevap verdi: Kürtçe müzik susmayacak.

Dün gece, Harbiye’de Aynur Doğan konserindeydim, “Kadınların Gündemi” yazımı maalesef bugüne yetiştirebildim.

Albümleri dünya çapında Kürt müziği alanında en çok satan albümlerin başında.

2017’de Akdeniz Müziği Ustası Ödülü’ne, 2021’de Uluslararası Dünya Müzik Fuarı Womex, 2021 yılı sanatçı ödülünü layık görüldü.

Kürt Sanatçı Aynur Doğan, tüm ırkçı, şovenist saldırılara ve hedef göstermelere rağmen dün gece (28 Mayıs Cumartesi), İBB Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda muhteşem bir konsere imza attı.

Ona yönelik saldırgan açıklamaları yaymamak adına tekrarlamayacağım, daha en başta belirtmek gerekir, bu açıklamalar “nefret suçu” kapsamında.

Seyirci de muhteşemdi

Evrensel hukukun geçerli olduğu ülkelerde bu suçu işleyenlerin yargılanıp ceza alması gerekiyor. Irkçı saldırılara rağmen hukuken korunmasa da Aynur’u konserde seyircisi sardı sarmaladı.

Coşkusuyla, neşesiyle, eşlik her ettiği şarkıyla “Aynur’a yalnız değilsin, buradayız” mesajı verdi. Büyük bir kısmı için Aynur Doğan konserine gitmek sadece müzik dinlemek değil, politik bir tepkiydi.

Harbiye Açıkhava konser alanının 4200 kişi kapasiteli olduğunu düşünürseniz, görevlilerden aldığım bilgiye göre salonda en az  5 bin seyirci vardı.

Ve bu seyirci, konserin daha başında “Keçê Kurdan” dese de Aynur konsere “Nûrê” ile başladı. Hangi şarkıyı söylemeye başlasa seyirciden aynı talep geldi: “Keçê Kurdan”.

“Keçê Kurdan” da ısrarlı olan seyirci, saygı ve sevgisini de Aynur’a göstermekle ilgili de ısrarcıydı. Gece boyunca, alkışlar, zılgıtlar hiç susmadı, “Çok yaşa Aynur”, “Jin jiyan azadî” sloganı yükseldi.

“Biz iki dilde de söylüyoruz”

Aynur, “seher yeli sultanımdan bir haber” şarkısını söylemeye başlamadan önce şarkının hangi yöreden geldiğini belirtti ve “Biz iki dilde de söylüyoruz” dedi.

Konserin en güzel anlarından biri Aynur’a da sürprizdi aslında. Yıllar önce, şarkı söylerken pet şişe atılan sahnede, Aynur’un önüne yüzlerce karanfil atıldı.

Devamı için tıklayınız.

Bianet

Paylaş.

Yanıtla