Yasaklanan Zeytinli Rock Festivali’nin Sanatçıları: Gençler Onlara Biat Etmeyecek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

(Işıl Çalışkan’ın Zeytinli Rock Festivali’nin yasaklanması üzerine yaptığı ve Birgün’de yayımlanan haberini okurlarımızla paylaşıyoruz.)

Yasaklanan Zeytinli Rock Festivali’nde sahne alacak sanatçılardan Doğan Duru yasağa, “Susmayacağız ve bu haksızlığı, bu keyfi gericiliği yeneceğiz” sözleriyle tepki gösterdi. Cahit Berkay, aklıyla ve vicdanıyla hareket eden gençlerin yasakçı zihniyete biat etmeyeceğini vurguladı. Ezgi Aktan ise “Biz onların ne sevip sevmediğini, neyi yasaklayıp neye izin vereceklerini düşünmekten, buna göre gardımızı almaya çalışmaktan çok sıkıldık” dedi.

Balıkesir Burhaniye Kaymakamlığı’nın 70 sanatçı ve grubun sahne alacağı, biletleri çok önceden satışa sunulan Zeytinli Rock Festivali’ni, ‘kamu güvenliği ve sağlığı, toplumun huzuru, çevrenin korunması’ bahaneleriyle yasaklanmasına tepkiler çığ gibi büyüyor. Festivalde sahne alacağı duyurulan sanatçılar yasak kararını “akıl dışı uygulama” olarak yorumluyor.

Yasağa tepki gösteren birçok sanatçı ve grubun resmi hesaplarından yapılan paylaşımlarda seçimlere gönderme yapıldı.

Redd grubunun hesabından yapılan paylaşımda, “20 yıldır gençliğimize gölge etmiş, bu “kötü, vasat” zihniyet yakında son bulacak. O gün daha büyük festivaller yapacağız” denildi. Mor ve Ötesi ise “bu ülkenin fikri hür vicdanı hür gençleri, dünyadaki bütün akranlarının sahip olduğu her şeye fazlasıyla layıktır. Bu yaz, yasakçılığın son yazıdır. Birlikte şarkılar söyleye söyleye bu deli gömleğini yırtıp atacağız” paylaşımını yaptı.

Festivalde sahne alacak olan sanatçılardan Cahit Berkay, Doğan Duru ve Ezgi Aktan ile konuştuk.

“ELLERİNİZİ GENÇLERİMİZDEN ÇEKİN”

Moğollar grubunun kurucularından Cahit Berkay, “Zeytinli Rock Festivali uzun yıllardır önemli bir festival. Gençlerin bu cendereden sıyrılıp biraz nefes alabildikleri bir ortamdı. Bunu da çok gördüklerini gösterdiler” siteminde bulundu. Canlı müziğe getirilen yasakların bir araya gelmeleri engellemek olduğuna işaret ederek, “Radyo, televizyona yasak geliyor mu? Hayır. Çünkü onları herkes olduğu yerden dinliyor. Ama festivallerde ortak bir buluşma oluyor. Buluşmalarda gençler bir araya gelip deşarj oluyorlar. Özgürlüklerini rahatça yaşayabiliyorlar. Canlı müziğe getirilen yasakların nedeni bunları engellemek” ifadelerini kullandı.

70’li yıllardan itibaren iktidarların gençlerden korktuğunu söyleyen usta müzisyen, “O yapı şu an daha da artmış durumda. Gençler aklıyla, vicdanıyla ona biat etsin istiyorlar. Tabii ki etmeyecek! Vicdanı hür, aklı hür insanlar niye aklını kiraya versin? Yok böyle bir şey” siteminde bulundu.

Müzikte saat kısıtlamasına da isyan eden Berkay, “12’de başlayan yasak 1’e alındı. Lütufmuş gibi. Yok böyle bir mantık! Mutsuzluk umutsuzluğu doğuruyor. Çeksinler ellerini gençlerin geleceğinden. Onlar mutlu oldukları zaman, kendilerini hür hissettikleri zaman kendilerini geleceğe hazırlarlar. Ülkene faydalı gençlik istiyorsan önce onu ülkende tutmayı becer. O kadar çok yanlışlar silsilesi var ki. Her seferinde kızgınlık daha da artıyor” diye konuştu.

“SESİ ÇIKMAYANLAR BİLE KONUŞUYOR”

Redd grubunun vokalisti Doğan Duru ise “Bu gerici düzenin keyfi kararları yüzünden sürekli festival iptalleri, verilmeyen izinler, hedef gösterilmelere, tehdite varan hakaretlere maruz kalanın sadece müzik sektörü değil toplumun büyük bir bölümü olduğuna vurgu yaptı. Duru, engellemelere ilişkin tepkisini şu söylerle dile getirdi: “Örümcek kafalıların son yılları, zaman değişiyor ve gençlik bu baskıların, bu ilkel söylemlerin karşısında gereken cevabı verecek. Bakın artık hiç sesi çıkmayan arkadaşlarımız bile konuşur oldu böyle yaparak kendi bindikleri dalı kesiyorlar. Bu gerici düzenin son çırpınışları ilk seçimde gidecekler. O günler geldiğinde en çoşkulu festivallerde sahne alacağız, yeter ki daha çok ses çıkartalım. Mesela Keçi Fest var, birçok sanatçı ve yeni dönem grupları hatta muhalif bildiğimiz popüler gruplar bahanelerle bu festivale çıkmak istemediler. Böyle sinerek bu akıl dışı söylemlere farkında olmadan pasif destek veriyorlar. Susmayacağız, birlikte olacağız ve bu haksızlığı, bu keyfi gericiliği yeneceğiz.”

“GARDIMIZI ALMAKTAN ÇOK SIKILDIK ARTIK”

Ezgi Aktan da yasakların ve engellemelerin akıl dışı uygulamalar olduğuna değindi. Aktan, “Beylerin alları al, morları mor; ama ne renk severler, ne ses. Biz onların ne sevip sevmediğini, neyi yasaklayıp neye izin vereceklerini düşünmekten, buna göre gardımızı almaya çalışmaktan çok sıkıldık” dedi. Aktan, tepkisini, Yaptıkları her akıl dışı müdahaleyi, aldıkları her akıl dışı kararı her seferinde nasıl bu kadar şaşkınlıkla karşılayabildiğime şaşırıyorum doğrusu. Ama sonra bu şaşırışıma tutunuyorum. Yapılan kötülüklere şaşırmak içten içe tam aksini umduğunun işareti değil midir? Yani bu da umudun ta kendisi. Zeytinli Rock Festivali de bu umudu müzikle, sevgiyle perçinlediğimiz bir kurtarılmış alan” sözleriyle gösterdi.

SİYASİ PARTİLER DE TEPKİLİ

Festival yasağına ilişkin siyasi partiler de tepki gösterdi. SOL Parti Burhaniye İlçe Örgütü’nden yapılan açıklamada, “Eskişehir’de, Adana’da Dersim’de daha önceden gündeme gelen bu yasaklar siyasal İslamcı iktidarın cemaat ve tarikatlara şirin görünme çabasının ürünüdür. Son demlerini yaşayan İktidar ve ona bağlı cemaat ve tarikatlar ne yaparlarsa yapsınlar halkın taleplerinin önünde durduramayacaktır. Festivalime dokunma. Burhaniye bizimdir” denildi.

CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik de sosyal medya hesabında şu açıklamayı yaptı:

“Asıl derdin gençlerle, gençlerin eğlenmesiyle olduğunu biliyoruz. Konserleri, bahar şenliklerini hatta mezuniyetleri yasaklayarak kültürel savaş açtığınız gençler, eğlence hakkını söke söke alacak. En büyük festivali de sizden kurtulduğumuz gün yapacağız.”

Birgün

Paylaş.

Yanıtla