26. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim’de Başlıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bu yıl 50. yaşını kutlayan İKSV’nin düzenlediği İstanbul Tiyatro Festivali, 26. edisyonunda programını yeni bir küratörlük yapısıyla şekillendirdi. 26. İstanbul Tiyatro Festivali, yazıp yönettiği 100’den fazla oyunla ve kurduğu topluluklarla Türkiye tiyatrosunun son 40 yılındaki en önemli isimlerden Işıl Kasapoğlu’nun küratörlüğünde gerçekleştirilecek.

Işıl Kasapoğlu tarafından hazırlanan 26. İstanbul Tiyatro Festivali, yerelden evrensele, geçmişten geleceğe köprüler kuran, farklı disiplinleri buluşturan, klasiklere özgün ve çağdaş yorumlar sunan, genç kuşak sanatçıları teşvik ederken usta isimlere saygı duruşunda bulunan zengin bir programla 26 Kasım’a kadar devam edecek.

Festival kapsamında Türkiye’den 15 yeni oyun ilk defa izleyicilerle buluşacak. Programda festival için özel olarak tasarlanıp sahnelenecek iki gösteri de bulunuyor. Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya ve Yunanistan’dan 6 yapım sahnelerde, 3 yapım ise perdede izleyicilerle buluşacak. Molière’in doğumunun 400. yılı hem yurtdışından hem ülkemizden yapımlarla kutlanırken, bir sinema dehası Pasolini’nin 100. doğum yılı da özel bir gösterimle anılacak. Tiyatronun iki ustası Haldun Taner ve Ferhan Şensoy’a da saygı duruşunda bulunacak festival programında pek çok önemli ismin yazdığı, yönettiği, oynadığı 24 tiyatro, performans ve dans gösterisi yer alıyor.

Festivalin küratörü Işıl Kasapoğlu yaptığı konuşmada festival programıyla ilgili şu yorumlarda bulundu: “Festivaller bir ülkenin, bir kentin kılcal damarlarıdır. Sadece o ülkenin insanlarını beslemezler, evrenseldirler. Dünyanın herhangi bir yerinde gerçekleştirilen bir kültür-sanat festivali tüm dünyayı besler, doyurur. Bu yıl gerçekleştirmeye çabaladığımız Tiyatro Festivali’nde yurtdışından çok yurt içi yapımlar öne çıktı. Farklı bir yöntemle çalıştık. Oyunların çoğunu bir bütün içinde sanatçı arkadaşlarımıza ısmarladık, yapmak istedikleriyle bizim isteklerimiz çakışınca da birlikte yürümeye karar verdik. Ortaya çıkan programdaki oyunların hepsi İstanbul’da ilk kez oynanacak. Kimileri sadece festival için özel olduysa da kimileri yaşamlarına festivalden sonra da devam edecek. Yaratıcılara katkıda bulunabildiğimiz için seviniyoruz.”

Festivalin onur ödülü, bu yıl 60. sanat yılının yanı sıra kendi adını taşıyan tiyatrosunun da 50. yılını kutlayan tiyatro oyuncusu, yazarı ve yönetmeni Ali Poyrazoğlu’na sunuldu.

Festivalin biletleri 16 Eylül Cuma günü satışa çıkıyor.

Paylaş.

Yanıtla