Bajar’dan Mahsa Amini İçin Şarkı: Rabe

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bajar, İran’da ahlak polisi tarafından öldürülen Mahsa Amini anısına yaptığı “Rabe” (Kalk) isimli şarkısını protesto görüntülerinden hazırladığı kliple yayımladı.

Müzik grubu Bajar, İran’da ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra gördüğü şiddet nedeniyle 16 Eylül’de yaşamını yitiren Mahsa Amini anısına “Rabe” (Kalk) isimli bir şarkı yaptı.

Kürtçe şarkı, Mahsa Amini eylemlerinin görüntülerinden hazırlanan kliple yayımlandı.

NE OLMUŞTU?

Doğu Kürdistan’ın Sakız kentinden başkent Tahran’a akrabalarını ziyarete gelen 22 yaşındaki Jîna Mahsa Amini, erkek kardeşinin kullandığı aracı durduran ahlak polisi tarafından gözaltına alınmıştı. Genç kadının, gözaltına alındıktan iki saat sonra komaya girdiği ve kaldırıldığı hastanede öldüğü ortaya çıkmıştı.

İran devlet televizyonu Amini’nin darbedildiği iddialarını reddederek polisin Amini’yi “nasihat etmek ve eğitmek” üzere karakola götürdüğünü ve burada kalp krizi geçirdiğini öne sürmüştü. Amini’nin akrabaları ise Mahsa’nın herhangi bir kalp rahatsızlığı olmadığını açıklamıştı.

İran’ın yarı resmi Fars haber ajansı ise Amini’nin ahlak polisince dövülmesi nedeniyle komaya girdiğini duyurmuştu.

Amini’nin ölümünün ardından ülkede başlayan protestolar ikinci ayında sürüyor. Dünyanın dört bir yanında da İranlılarla destek eylemleri düzenleniyor.

Ülkede “Kadın, yaşam, özgürlük” ve “Diktatöre ölüm” sloganlarının atıldığı, başörtülerinin çıkarılıp yakıldığı, öğrenci eylemleri ve işçi grevleriyle desteklenen protestolarda, resmi kaynakların isim ve illerle yayımladığı listeye göre 35’i çocuk 282 kişi rejim güçleri tarafından öldürüldü. Ancak yerel kaynaklar bu sayının 350’den fazla olduğunu ifade ediyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

Evrensel

 

Paylaş.

Yanıtla