Hatay’da Engellenen Arapça Oyun Hakkında Soru Önergesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları; Türkiye Sakatlar Derneği Hatay Şubesi’nin Hatay’da sergilemek istediği “Sen Hiç Ateş Böceği Gördün mü?” Arapça oyunu için yapılan tüm başvuruların sonuçsuz kalmasını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

“Sen Hiç Ateş Böceği Gördün mü?” Arapça oyunu, oyun başlamadan kısa zaman önce “elektrikler kesildi, arıza var” denilerek iptal edildi.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları’nın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde;

11 Mayıs Engelliler Haftası nedeni ile Türkiye Sakatlar Derneği Hatay Şubesi’nin Hatay’da sergilemek istediği “Sen Hiç Ateş Böceği Gördün mü?” Arapça oyunu, oyun başlamadan kısa zaman önce “elektrikler kesildi, arıza var” denilerek iptal edilmiştir. Salona oyunu izlemek için gelen engelli yurttaşlar salonda mahsur kalmıştır. Ertesi günden itibaren oyunun oynanması için yapılan her başvuru “etkinlikler var” denilerek reddedilmiş, 12 Mayıs’ta oyunu sergilemek için Hatay Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne yaptığı başvuru sonuçsuz kalmıştır. Meclis Kültür ve Sanat Merkezi için yapılan başvuruya, Kaymakamlıkça gerekli izinler alınmalı denilerek yanıt verilmiştir.

Tekrar yapılan başvuru, “talep edilen salonun adresi net değil” gerekçesi ile başvuru reddedilmiştir. Ardından Kaymakamlığa 19 Haziran 2022 tarihi için başvuru yapıldığında ise; Antakya Kaymakamlığı İlçe Yazı İşleri Müdürlüğü tarafından “salonun başka etkinlik için tahsis edildiği anlaşıldığından, talebin değerlendirmeye alınamadığı” ifade edilmiştir.

11 Mayıs’ta oynanmadan yarım saat önce ertelenen oyun için, yapılan birçok başvurunun ardından halen uygun tarih ve salon bir türlü ayarlanamamıştır.

Bu bağlamda;

1.  Aylardır çeşitli gerekçelerle iptal edilen, başvurusu ötelenen/reddedilen söz konusu tiyatro oyununun sergilenmesi engellenmek mi istenmektedir?

2.  11 Mayıs tarihinden beri oyunun bir türlü sergilenememesinin nedeni oyunun Arapça olması mıdır?

3.   Aylardır sergilenmek için salon tahsisi başvurusu yapılan oyuna mekan sağlanmaması olağan mıdır?

4.   Başvurusu söz konusu olan salon netken, “salonun adresi net değil” gerekçesi ile başvurunun reddedilmesi olağan mıdır?

5.  11 Mayıs’ta sergilenmek üzere iken oyunun elektrik arızası nedeni ile ertelenmesi durumunda; ertelenen etkinliğin yapılması için tarihi ve salonu ayarlamak kurumun görevi değil midir?

Habere Güven

Paylaş.

Yanıtla