İzmir Tiyatroları Derneği Basın Açıklaması

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / 2. İzmir Tiyatrolar Buluşması’nın başlamasının ardından İzmir Tiyatroları Derneği’nin yayımladığı basın açıklamasını okurlarımızla paylaşıyoruz.

İZMİR TİYATROLARI DERNEĞİ BASIN AÇIKLAMASI

KAMUOYUNA

2. İzmir Tiyatroları Buluşması’nın açılış korteji – yürüyüşü konuşması iptal edildi ve açılış oyunu ertelendi. Gerekçe olarak da “Bartın’daki maden faciası” gösterildi. 1 yıl önceki buluşmada da deprem faciası bahane edilmiş ancak feveranımız ve tepkimiz üzerine (İTD) buluşma aklıselime varılarak gerçekleştirilmişti.Bu kentin tiyatrosu nelere bağlıdır. Her olumsuz – acılı koşulda tiyatrolar kapatılacak mı?
Kenti sivil toplum kuruluşlarıyla yöneteceğini söyleyen belediye, hangi saiklerle ve STK’lerle de görüşmeden, birlikte organize ettiği yürüyüşü – açılış konuşmasını iptal ediyor, oyunu erteliyor. Bu perspektif iktidarın perspektifidir. Onlar da İslamcı bir kral öldüğünde ya da acılı bir durumda yas ilan ederler ve tiyatroları kapatırlar. Çünkü onlara göre de tiyatro bir eğlenceliktir. Hâlbuki tiyatro bir eğlencelik değil en güçlü sanat dallarından biridir. 1 yıl önce söylediğim gibi, gücünüz yetiyorsa gece kulüplerini – pavyonları kapatın. Ege – İzmir tiyatronun beşiğidir. Kimi kimin toprağının sanatından mahrum ediyorsunuz. Utanma duygusunun kaybı insanlığınızın kaybıdır. Açılış yürüyüşünde Amasra’da yaşanan acının kaza olmadığını, fıtrat olmadığını anlatan tiyatro sanatçıları olsaydı, yürüyüş başka bir anlam kazanmaz mıydı? Devletin – Hükumetin böyle zamanlarda uyguladığı kararların benzerini uygulamak bu toprakların kaderi midir?
Yapılan, aman geniş kitlelere hoş görünelim siyasetidir. Hep tiyatro etkinliğinden vazgeçsin belediye. Her toplumsal acı olduğunda sanatsal etkinliklerden vazgeçemezsiniz. Amasra hepimizin acısı. Ancak suçlu hükumettir, devlettir. Bu derinleştirilerek vurgulanmalıdır. Sanat eğlencelik değildir. Tiyatro buluşmasının açılış yürüyüşünü iptal etmek de neyin nesi. Yürüyüşte ve konuşmada rezalet teşhir edilse doğru olmaz mıydı?

Tuhaf ve sevimsiz bir şey de belediyenin ikiyüzlü hali.

İzmir’li tiyatroların yürüyüşünü iptal et, açılış oyununu ertele ama aynı gün olan İzBB Şehir Tiyatroları
oyununu iptal etme.

Ne denir. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu..
Yaşasın İnsan. Yaşasın Tiyatro.

İzmir Tiyatroları Derneği adına
Başkan
Özgür Başkaya

Paylaş.

Yanıtla