Hatay’da Arapça Tiyatro Oyununa Salon Verilmiyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Burcu Özkaya Günaydın’ın  bianet‘te yayımlanan ve Gülizar Işık ile yaptığı söyleşinin bir kısmını okurlarımızla paylaşıyoruz.]

Hatay’da Yılmaz Erdoğan’ın “Sen Hiç Ateş Böceği Gördün Mü?” oyunundan esinlenerek, Arapça oynayan tiyatro grubuna pandemiden beri salon verilmiyor. Tiyatro sanatçısı Gülizar Işık Çay, anadili korumak amacıyla yaptıkları çalışmaların engellenmeye çalışıldığını söyledi.

Hatay’da Arapça tiyatro yapan Çağdaş Sanat Atölyesi’ne (ÇSA), bir süredir oyun oynamaları için yer verilmiyor. Daha önce Samandağ ve Antakya’da oynadıkları, Yılmaz Erdoğan’ın “Sen Hiç Ateş Böceği Gördün Mü?” oyunundan uyarlanarak, Arapça oynanan oyuna pandemiden beri yer verilmiyor.

Ne zaman oyun oynamak isteseler ‘elektrikler kesik’ ‘tadilat var’ gibi gerekçelerle kendilerine salon verilmediğini belirten tiyatro sanatçısı Gülizar Işık Çay, Arapça tiyatro gibi az yapılan bir şeyi yaptıklarını, destek olmak yerine salon verilmeyerek, dolaylı olarak engellendiklerini söyledi.

İlk 1990’lı yıllarda kuruldu

Hatay’da Arapça tiyatro, skeçler yapan Çağdaş Sanat Atölyesi’nin  (ÇSA) kuruluşu 1990’lı yıllara dayanıyor. Dönemin koşullarına göre bazen kapatılan ve çalışmalarını durdurulan ÇSA, 2016 yılında tekrar faal duruma geldi. Anadilde, kadın bakış açısı ve ezilenden yana şiarıyla tiyatro yaptıklarını belirten tiyatro sanatçısı Gülizar Işık Çay, “Biz 1990’lı yıllarda Mehmet Latifeci’nin öncülüğünde kurulan ÇSA’nın devamcısıyız. O dönem de insanlar anadilimiz Arapça müzik, tiyatro yaptı. Çok da baskı gördüler. Bir dönem kimse yapmadı, aktif değildi. 2006 yılında onu devamı olarak biz başladık” dedi.

Devamı için tıklayınız.

Paylaş.

Yanıtla