Kültür Sanatta Kaybedişin İtirafı: 2022

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[İsmail Afacan’ın Evrensel‘de yayımlanan yazısının bir kısmını okurlarımızla paylaşıyoruz.]

AKP’nin gerici çeteleriyle, siyasallaşan yargısıyla, saldırgan medyasıyla yürüttüğü baskı siyaseti kültür sanat alanında verdiği iktidar mücadelesini kaybettiğinin itirafıydı.

AKP’nin 2022’deki kültür ve sanat pratiği 20 yıllık iktidarının bir yıla sıkıştırılmış ve hızlandırılmış bir özetiydi. Yasaklar, linç kampanyaları, yargılamalar, devlet olanaklarından izolasyon… AKP’nin iktidara gelişinden bu yana tanık olduğumuz bu uygulamalar 2022’de kültür sanat alanına topyekün saldırının birer silahına dönüştü. İktidarın hedefinde ise muhalifler, kadınlar, LGBT’ler ve Kürt sanatçılar vardı. Bu saldırının mermisi ise milliyetçilik ve muhafazakarlıktı.

***

Tartışmayı açmak için yılın öne çıkan gelişmelerini hatırlatmakta yarar var…

  • 2022, Sezen Aksu’ya linç kampanyasıyla başladı. 2017’de yayımlanan “Şahane Bir Şey Yaşamak” şarkısındaki “Selam söyleyin o cahil / Havva ile Ademe” dizeleri nedeniyle Yeni Şafak gazetesi tarafından yıllar sonra ‘keşfedilerek’ hedef gösterildi. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan linç kampanyasına katılarak “Dilini kopartırız” açıklaması yaptı. Aksu ise kaleme aldığı “Avcı” isimli şarkıyla Erdoğan’a yanıt verdi.
  • Çok geçmeden mayıs ayında konser yasakları başladı. Aynur Doğan konseriyle başlayan yasaklar Niyazi Koyuncu, Metin Kemal Kahraman, Apolas Lermi, Mem Ararat, İlkay Akkaya, Ara Malikian gibi sanatçıların eklenmesiyle furyaya dönüştü. Melek Mosso, Aleyna Tilki gibi sanatçılar ise sahne alacakları festivallerin programından çıkarıldı.  Bu yasaklardan festivaller de nasibini aldı. Eskişehir Anadolu Festivali, Munzur Kültür ve Doğa Festivali, Zeytinli Rock Festivali, Zonguldak Kozlu Müzik Festivali, Kazdağı Ekoloji Festivali, Milyon Festivali yasaklandı. 2022 yazı “yasaklı yaz” olarak tarihe geçti. Birçok yasağa gerekçe olarak kamu güvenliği gösterildi.

Devamı için tıklayınız.

Paylaş.

Yanıtla