20 Mart Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Günü Ulusal Bildirisi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

20 Mart 2023 Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Günü, Assitej Türkiye Merkezi Bildirisi Ayla Çınaroğlu tarafından yazılmıştır.

Bizler, insan türü olarak, diğer binlerce tür canlıyla paylaştığımız yaşlı Dünya’mızın yaşamsal harika doğal varlıklarını, ne yazık ki kendi türümüzün bencilce hataları nedeniyle bir bir tüketmekte, yitirmekteyiz. Ancak, bir yandan da çağlar içinde edindiğimiz deneyime dayalı bilgiler ve gelişen duyularımızla bu zenginlikleri korumamız gerektiğinin bilincini bugün artık daha da derinden hissetmekteyiz.

Ayrıca, Dünya’mızın doğal zenginliklerinin yanında, insan türü olarak üstün duyu, yetenek ve asırlar boyu çalışmalarımızla keşfettiğimiz, bilgi birikimiyle geliştirerek içselleştirdiğimiz teknolojik, duyusal ve sanatsal zenginliklerimiz var. Teknolojik zenginliklerin yaşamımızı kolaylaştırıcı özelliğini yadsımak mümkün değil. Ne var ki kontrolden çıkmış, yoz amaçların yapılandırdığı teknolojik zenginliğin doğal yaşamı ve duyguları yaralayıcı, yok edici etkisini de görmezden gelemeyiz.

Oysa duyguları incelten, yücelten; insanı daha iyiye, daha güzele yönlendiren; kendisini ve bütünüyle doğayı anlama, anlamlandırma yetisi kazandıran en etkin ve değerli zenginlik, insan türüne özgü sanatsal zenginlikler bütünüdür. Bir çırpıda kabaca sayabileceğimiz Yazın (Edebiyat), Şiir, Müzik, Heykel, Dekor, Kostüm, Dans, Mimari, Sinema, Tiyatro ana sanat dallarının içinde Tiyatro Sanatı, diğer bütün sanat dallarını kapsayan, bütün sanat dallarını da içererek oluşturulan, insan varlığına genel anlamda duyarlılık, bilgelik, bilinç kazandıran küresel bir sanat dalı, bir sanat dalları bütünüdür.

Bu nedenle, çocuklarımızı, genç bireylerimizi, genel olarak insanımızı, yaşam sevinci, kişilik ve nitelik kazandıran bu değerlerden yoksun bırakmak, toplum için büyük bir kayıp, bir eksiklik ve büyük bir aymazlık olur.

“O zaman haydi!.. Eğitimde ve yaşamda yaşasın tiyatro!..” diyoruz…

20 Mart Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Gününün çocuklarımıza, gençlerimize sanat dünyasının kapılarını açmasını, yakın tarihte yaşadığımız deprem kayıplarıyla sızlamakta olan yüreklerimizdeki acıları, sağaltıcı gücüyle onarmaya yardımcı olmasını diliyoruz.

Ayla Çınaroğlu

assitej.

Paylaş.

Yanıtla