Gözaltına Alınıp Serbest Bırakılan Aytaç Topuz: “Devlet Yok Diyenler Yanılıyor, Ben Devleti Gördüm”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Aytaç Topuz’un Tiyatro Dergisi‘nde yayımlanan yazısının bir kısmını okurlarımızla paylaşıyoruz.]

Mesleğim tiyatro oyunculuğu, yaratıcı drama liderliği de yapıyorum. Dolayısıyla, deprem konusunda yardım amaçlı kendi alanımda bir şeyler yapabilirim diye düşünerek, üyesi olduğum TKP’nin psikososyal destek eğitimine katıldım ve bölgeye gidecek ekiplere dahil oldum.

Psikolog Melis yoldaşıma katılmak için benimle gönüllü olarak yola çıkan ekibimdeki bir arkadaşımla 27 Şubat Pazartesi günü Osmaniye’deki TKP Yunus Emre Semt Evi’nde depremzede çocuklarla çalışmaya başlamak için Osmaniye’ye geldik. Daha önce 16 Şubat’ta gittiğimiz yerde 10 TKP üyesi önce “Afad malzemelerine el koymak” “Devleti aciz göstermek” sonra da “polise mukavemet” gibi zorlama suçlamalarla gözaltına alınmış, bölge halkının tepkisiyle serbest bırakılmıştı.

Osmaniye’ye geldiğimizde daha otobüsten iner inmez TEM ve Güvenlik şubeden olduklarını öğrendiğim 18 polis tarafından etrafımız çevrildi, beni karşılamaya gelen iki yoldaşımla birlikte üst araması gibi kriminalize edici durumlara maruz bırakıldık. GBT gerekçesiyle iki saatten fazla orada tutulduk. Oradan çıkıp aracımıza bindiğimizde otogar çıkışında trafik polisi tarafından durdurulduk ve aracımıza ceza kesildi. Hatta bu yüzden planladığımız psikososyal destek çalışmasının ilkine katılamadım.

Semt evinin bulunduğu bölge sürekli polis gözetimindeydi, bütün girişlerde ekipler vardı. Markete dahi giderken polis tarafından takip ediliyorduk. Akşam çocuklarla buluştuk güzel bir çalışma yaptık, semt evine sürekli mahalleden insanlar gelip gidiyordu. Oradan hem yardım alıyorlardı hem de yemek yapıp getirmeye kadar yardımcı oluyorlardı. “Dayanışma” kavramının en somut halini gördüm orada. Gelip giden depremzedeler bize polis tarafından durdurulduklarını, bazılarına trafik cezası kesildiğini, bazılarının semt evine gitmemeleri konusunda korkutulmaya çalışıldığını söylemeye başladılar. Bizi yıldıramayacaklarını anlayıp, evsiz çaresiz kalmış depremzedelere bunları yapacak kadar gözü dönmüş bir baskı uygulanıyordu.

Devamı için tıklayınız.

Paylaş.

Yanıtla