Hikmet Altınkaynak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Serkan Fırtına

Yazın dünyamızın emekçilerinden, gazeteci-yazar-çevirmen-eleştirmen-yayıncı-öğretim görevlisi Hikmet Altınkaynak (1945-2023) 17 Şubat’ta ebediyete intikal etti. Yazın dünyası için tıpkı soyadı gibi Altın bir kaynaktı. Dostlarının ve tanıyanların tanımıyla, mütevazı, çalışkan, dürüst, nazik bir insandı. Ben de bu söylenenlere ek olarak, Altınkaynak’ın gençlere verdiği desteği eklemek istiyorum. Genç yazarları her zaman yüreklendirir, çıkardığı yayınlarda ve yazılarda onların görünür olmasını sağlardı. Son dönemde Cumhuriyet gazetesi kültür-sanat sayfasındaki köşesinde; şiirden, öyküden, romandan, tiyatrodan, sinemadan, kültürden, aydınlanmanın öneminden bahseden keyifli ve bilgilendirici yazılar kaleme alıyordu.

Niğde’de doğan yazar, İstanbul Edebiyat Fakültesi’ni bitirdi. Çeşitli kademelerde öğretmenlik yaptı. İlk eleştiri yazıları 1972 yılında Yeni Ortam ve 1975 yılında Cumhuriyet gazetesinde yayınlandı. Adını Edebiyatımızda 1940 Kuşağı (1977) adlı kitabı ile duyurdu. 1980’li yıllardan itibaren Milliyet ve Hürriyet gazetelerinde çalıştı. Eleştiri ve Yaşasın Edebiyat gibi 10 dolayında derginin yöneticiliğini yaptı. Bu dergilerde birçok genç ve yeni yazarın ilk ürünlerini yayımladı.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde rektör danışmanı ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. “Çağdaş Türk Şiiri”, “Biyografi Yazımı”, “Türk Dili” dersleri okuttu.

Türk Edebiyatında Yazarlar ve Şairler Sözlüğü adlı çalışmasıyla Türk edebiyatına çok önemli bir sözlük kazandırdı.

Eleştirmenliği ve yazarlığı dışında, WDR Köln Radyosu, TRT, Kanal D ve TV 8’de kitap programları hazırladı ve sundu. Bazı televizyon programlarına danışmanlık yaptı. Altınkaynak, Yunus Nadi Ödülleri (öykü dalı), Ebubekir Hazım Tepeyran Roman Ödülü ve Oktay Akbal Edebiyat Ödülleri’nde seçici kurul üyeliklerinde yer aldı. Birçok yazısı ders kitaplarına alındı. Sürekli basın kartı sahibiydi. 2022 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne değer görülmüştü.

Hikmet Altınkaynak, Türk edebiyatının neferiydi. 50’nin üzerindeki eserleriyle yeni kuşaklar için yol göstermeye devam edecek.

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Serkan Fırtına

Yanıtla