Sivrisineği Öldürmek-Cevdet Bajraj’ın Anısına

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ BAU Konservatuvar Sahne Sanatları Bölümü, Kültürel Çeşitlilik için Bölgesel Ağ-READ kapsamında bir AB kültür projesi hayata geçiriyor. Bu projeyle, Kosova ve Türkiye bağları kültür ve sanatla güçlendiriliyor.

Gençlere odaklanarak kültürlerarası hoşgörüyü teşvik eden projelere hibe desteği sağlayan READ’ın, Türkiye Kalem Kültür Derneği, Üsküp Goethe Enstitüsü ve Sırbistan Krokodil Derneği gibi STK’ların ortak koordinasyonunda yaptığı çağrıya BAU Konservatuvarın önerdiği Bahçeşehir Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu Gençlik Spor Kulübü Derneği’nin yürüttüğü kültürel girişim projesi de destek aldı.

Proje Goethe Institut – Üsküp ve 6 (altı) proje ortağı tarafından yürütülmektedir: Association Krokodil (Sırbistan), Center for Balkan Cooperation- Loja (Kuzey Makedonya), Instituti I Librit dhe i Promocionit (Arnavutluk), Kalem Kültür Derneği (Türkiye) ve Qendra Multimedia (Kosova)

Gençlere odaklanarak kültürlerarası hoşgörüyü teşvik eden projelere hibe desteği sağlayan READ kapsamında BAU Konservatuvar’ın önerdiği bir kültürel dialog çalışması olan “In Memory of Xhevdet Bajraj – Cevdet Bajraj’ın Anısına” projesi de destek aldı.

BAU Konservatuvar Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Senem Cevher’in koordinasyonunda ilerleyen proje, yine kendisinin çevirdiği “Sivrisineği Öldürmek” adlı eserin radyo tiyatrosu olarak icra edilmesini hedefliyor. Nisan 2023- Temmuz 2023 tarihleri arasında Kosovalı ve Türk sanatçıların ortak buluşma ve üretimleri ile iki ülke arasındaki kültürel köprüler sağlamlaştırılacak.

Senem Cevher’in yönettiği, Ali Atilla Şendil’in rol aldığı radyo tiyatrosunda Yunus Emre Berber ve Ansı Özbinici asistanlık yapacak.

Toplumsal gerilimleri konu alan eserleri ile Balkan Edebiyatının önemli isimlerinden Xhevdet Bajraj, projenin ana teması olan bu eserinde, Kosova’da iktidar sahipleri tarafından topluma yaşatılan insanlık dışı müdahalelerin yıkıcı etkilerini, Adam karakterinin hikâyesi üzerinden anlatır.

Oyunda karısı, toplum, hukuk, iktidar tarafından dışlanan ve tek dostu olan köpekleri de öldürülen Adam’ın sadece Kosova’yı değil, özgürlüğünü yitirmesi sonucu, tüm dünyayı, insanlığı, dini, siyaseti, hukuk sistemini sorguladığı ve bir sivrisinek kadar bile özgür olamadığı için onların uçabilmelerine özendiği, yazarın ironik ve şiirsel dilinden aktarılır.

Paylaş.

Yanıtla