Oyun Hareketi Derneği Afet Koşullarındaki Çocuklarla Oyun Deneyimi Hakkında

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nedim Buğral*

Oyun Hareketi Derneği olarak İBB Oyun İstanbul ile birlikte Hatay’da 20 Şubat-01 Ağustos arası 207 esnek oyun alanı uygulaması gerçekleştirdik. İlk iki ay olabildiğince çok çocuğa ulaşmaya çalıştık. Bu arada her gittiğimiz yerde çocuklara bir daha geleceğimiz sözünü de verdik, ikinci aydan itibaren de sözümüzü tuttuk. Ve ikinci aydan sonra sahadaki deneyimimiz ile aynı odak gruplar ile birden fazla buluşmayla daha verimli olabileceğimizi gördük. Böylece Harika Oyun Programı  (HOP) isimli 3+2 adımlı müdahale programını geliştirdik.

Bu deneyimin aynı zamanda İBB Oyun İstanbul oyun kurucuları tarafından da uygulayabilir hale gelmesini hedefledik. İ.B.B. HOP oyun kılavuzu hazırladık. Bu yıl sonuna kadar yayınlanacağını ümit ediyoruz. Ayrıca Oyun Hareketi Derneği olarak da bu çalışma deneyiminin genişletilmiş versiyonunu açık kaynak olarak yayınlayacağız.

Hatay’da geliştirdiğimiz deneyimi sırası ile Tarlabaşı Çukur Mahallesinde, Gaziosmanpaşa Karadeniz mahallesinde sokak aralarında üç adımlı çalışma ile uyguladık. Ardından Florya ve Şile Engelli kampında ise dört adımlı çalıştık. HOP 5 adımı için ise bizden bağımsız bu sahalarda esnek oyunun devamlılığı takip/eğitim sürecini de başlattık.

İBB Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı Oyun ve Rekreasyon Şefliği, Oyun İstanbul birimine malzeme tedarik- hazırlık-sahada uygulama ve sürdürülebilirlik adımlarını öğrettik. Umarız bu başlangıç İstanbul’un dört bir yanında gelişerek sürer.

İstanbul çalışmamızın bir hedefi de; Hatay’da kriz koşullarında bulunan çocuklar ile verimli sonuç aldığımız çalışmanın İstanbul uygulamalarında da işe yarayıp yaramayacağını gözlemlemek idi.

Hatay’da oyun ortamı /evde okulda sokakta) bozulmuş çocuklar ile oyun topluluğu oluşturmayı başarabildiğimizi gördük. (207 uygulama)

İstanbul’da dezavantajlı mahallelerde ve engelli bireyler ile yaptığımız 12 ayrı uygulama da bize gösterdi ki Hatay pratiğimiz ile neredeyse aynı şekilde uygulamalara başlayabildik. Oyun sahasındaki oyun serüvenleri neredeyse aynı biçimde gelişti ve esnek oyunun bitiminde çocukların geri bildirimleri-oyunu sürdürme istekleri neredeyse aynı biçimde oldu.

Yapılan obje-eser-oyuncu tipi üçgeninde de önemli farklar olmadığını gördük.

ESNEK OYUNUN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ ÜZERİNE;

-Her yaş çocuk etkili biçimde yararlanıyor.

-Farklı dezavantajlı gruplar tarafından oynanabiliyor.

-Objeleri tasarımsal olarak oyuna uygun koyduğumuzda oyun sahasında büyük oranda çocuklar kendi oyuncağını (Genel olarak 5+) yapıyor.

-5 yaş altı çocuklar ise deneyimleme odaklı oynuyor ve eğleniyor.

-Sokak arası, kapalı alan, çadır içi, okul koridoru, okul bahçesi, park içleri vb. rekreasyon alanlarında kullanılabiliyor. Oyun adasını oluşturmak ise oyun kurucunun hakimiyetini kolaylaştırıyor.

-Oyun alanının terapötik etkisi var. Bu yönde farklı disiplinler ile ayrıntılı çalışma yapılması gerekiyor.

-Çocuklar ile yetkin iletişim becerisine sahip formasyon becerisi olan her yetişkin birey bir ön eğitim ile 2-3 tur HOP uygulaması deneyimledikten sonra sahada oyun kurucu olabiliyor.

HEDEFLERİMİZ:

-Hatay’da ve deprem bölgesinde öncelikle STK, okul vb. iş birliği yapabileceğimiz kurum ya da kuruluşlar ile iş birliklerine devam edeceğiz.

-Deneyimimizi yazılı hale getirip olası diğer afet müdahalelerinde faydalanılabilir hale getireceğiz.

-Farklı odak gruplarla esnek oyun alanı çalışmalarımızı sınamaya-geliştirmeye devam edeceğiz.

-Esnek oyunun terapötik etkisi konusunda alan uzmanları işbirliği ile çalışmalar yürüteceğiz.

-Yerel yönetimler ile esnek oyun çalışmalarının hizmet yelpazelerine eklenmesi konusunda ön ayak olmak-işbirliği yapmak için gerekli çalışmaları yürüteceğiz.

*Oyun Hareketi Derneği Başkanı

Not: Hatay çalışmalarımızın deneyimleri için aşağıdaki linkten blogumuza ulaşabilirsiniz:

https://nedimbugral.blogspot.com/

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Nedim Buğral

Yanıtla