27 Kasım IDEA Dünya Yaratıcı Drama Günü

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ Kısa adı IDEA olan Uluslararası Drama-Tiyatro ve Eğitim Üst Birliği, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 27.Maddesine dayalı olarak, 27 Kasım tarihini “IDEA Dünya Yaratıcı Drama Günü” olarak kabul etmiştir. “Herkes toplumun kültürel yaşamına serbestçe katılma, güzel sanatlardan yararlanma, bilimsel gelişmeye katılma ve bundan yararlanma hakkına sahiptir.”

2007 yılından beri 27 Kasım günlerinde üye kuruluşlar tarafından bugünün önemine yönelik çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Aynı zamanda Dünya Tiyatro Günü’ne de bir gönderme olarak seçilen 27 Kasım tarihinde, yaratıcı dramanın eğitiminin bir parçası olduğunu hatırlatmak, kutlamak, desteklemek ve savunmak amacı benimsenmiştir. Ayrıca Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirgesi’nin de kabul edildiği ay olması, bu bildirgenin 13. ve 31.Maddelerinin de sanat ve kültür odaklı maddeler olması bugünün gerekçesini daha da sağlamlaştırır.

IDEA’nın üyesi olan Çağdaş Drama Derneği, 2009 yılından beri bu kutlamalara katılmakta ve 27 Kasım gününü “Dünya Yaratıcı Drama Günü” olarak kutlamaktadır. 27 Kasım tarihinde ulusal bir bildirgenin yazılması ve herkesle paylaşılması genel bir ilke olarak benimsenmiştir. 2023 yılının Ulusal Bildirgesi Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer ADIGÜZEL tarafından kaleme alınmıştır.

Dramanın yaygınlaşmasının sağlanması adına, bildirgenin duyurulması hususunda ilginize sunarız.

Doç.Dr. Pınar ÖZDEMİR ŞİMŞEK
Genel Başkan

IDEA Dünya Yaratıcı Drama Günü için yazılan Ulusal Bildiirge için tıklayınız: ulusal bildirge

IDEA Dünya Yaratıcı Drama Günü için yazılan Ulusalarası Bildiirge için tıklayınız: idea mesajı

Paylaş.

Yanıtla