Kürtçe Stand-up Yapan Erdal Kaya: Ana Dilde Stand-up Yapılması Beni Motive Ediyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

(Hazal Kar’ın Birgün’de yayımlanan haberinin bir bölümünü okurlarımızla paylaşıyoruz.)

Tiyatro Sanatçısı Erdal Kaya, pandemi sürecinde evlerimize ‘Îşev’ dizisinde canlandırdığı Bakî karakteriyle konuk olmuştu. Dizinin izleyici tarafından beğenilmesinin yanında Bakî’nin replikleri de Kürt gençlerin kendi aralarında eğlenmek için tekrarladıkları şakalara dönüştü. Yeni tiyatro sezonunda perdelerin açılmasıyla Erdal Kaya’yı stand up gösterisi olan ‘Vik û Vala’ ile karşımızda bulduk.

Erdal Kaya Batman’da doğup büyüyen aynı zamanda Türk dili ve edebiyatı mezunu olan bir oyuncu. Sahne tecrübesi ise çocukluk yıllarına dayanıyor. İlk olarak 13 yaşında okul müsameresi ile seyirci karşısına çıkan Kaya, eğitim hayatı boyunca sahnede kalmaya özen gösteriyor. Profesyonel oyunculuğa ise üniversite yıllarında seçmelerine girdiği belediye şehir tiyatrosu ile başlıyor. Şu anda Batman’da Yenisahne’de ve Diyarbakır’da Amed Şehir Tiyatrosunda oyunculuk yapmaya devam ediyor.

ANA DİLİNDE REPLİKLERLE HAYATINA DEVAM ETMEK

Erdal Kaya, Îşev dizisiyle olan macerasını “Pandemi sürecinde tiyatrolar kapanınca oyunculuğa uzak kalmamak için kabul ettiğim bir projeydi. O diziden günümüze kalan çok replik var. Gençlerin, çocukların kendi ana dilinde replikler ile hayatına devam etmesi, kendi dillerine sahip çıkması çok güzel. Kürtçe bir internet dizisinin bu kadar yayılması ve sevilmesi beni mutlu ediyor” sözleriyle anlatıyor.

Erdal Kaya’yı yalnızca izleyiciyi güldürürken değil dram türünde de karşımızda görüyoruz. Komedi dışında da tiyatro sahnesinde yer aldığı bir kaç projesi var. Ayrıca Aram Dildar’ın yönetmenliğini yaptığı 2022 yapımı kısa film ‘Navnîşan’ Kaya’nın ekran aracılığıyla seyirci karşısına çıkışının ilk örneği. Kaya, konuyla ilgili “Yine ‘Demsala Nan’ adlı uzun metraj bir dram filminde oyuncu olarak yer aldım. Film kurgu ve montaj aşamasında, yakında izleyici ile buluşacak. İleride de izleyici beni farklı dram ve komedi işlerinde görecektir” diyor.

VİK Û VALA YILIN İLGİ GÖRENLERİ ARASINDA

Erdal Kaya bir süredir Kürtçe stand up gösterisi olan ‘Vik û Vala’ ile seyirci karşısında. Eylül ayından bu yana bölge illeri başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli yerlerinde seyirci ile buluşmaya devam ediyor.

İlk defa sahnede tek başına olmakla ilgili Kaya, “Sahnede tek başıma olsam da arkamda çok ciddi bir ekip var ama sonuç olarak sahnede seyirci karşısında yalnızım ve sahneye çıkmadan da hazırladığın şakanın tutup tutmayacağını bilmiyorsun. Benim için de bir ilkti ve inanılmaz heyecanlıydı. Vik û Vala biletinial’ın verilerine göre 2023’ün en çok ilgi gören 4 stand upından biri oldu. Kendi ana dilimde, Kürtçe yaptığım bir işin böyle başarı elde etmesi bizi ekip olarak inanılmaz gururlandırdı” ifadelerini kullandı.

 ‘KÜRTLERDE STAND-UP ÇOK YENİ’

Kaya, stand up yapmaya karar verdiğinde Kürtçede çok az örneğinin olmasının kararında etkili olduğunu belirtti. Kürtlerde de stand upın çok yeni olduğunu anlatan Kaya, “Murat Batgi yaklaşık 20 sene önce Kürtçe stand-up yaptı, yanılmıyorsam bu Kürtçedeki ilk örnekti. Sonrasında da Kürtçe stand-up örnekleri sahnelendi. Kimisi günümüzde de devam ediyor. Örneğin Amed Şehir tiyatrosu’dan oyuncu arkadaşım Özcan Ateş yıllardır ‘Dawîya Dawî’ adlı stand-up gösterisini sergilemeye devam ediyor. Geçen günlerde Diyarbakır’dan Salih Yıldızöz ‘Du Ziman’ adlı Kürtçe stand-up’ınu sahneledi. Batman’da ‘Tirş û Tehl’ adlı bir stand-up ekibi oluştu ve her ay gösterilerini açık mikrofon tarzı ile seyirci ile buluşturuyorlar. Bunlar çok değerli. Umut ediyorum ki Kürtler arasında da stand-up bir tarz olarak yayılacak ve çok iyi stand-up’çılar çıkacaktır” dedi.

Devamı için tıklayın.

Paylaş.

Yanıtla